Actualitate
Radu Gănescu, COPAC: „Degeaba avem programe de tratament de ultimă generație, bine finanțate, dacă ele nu sunt accesibile pacienților”
Miercuri, 13 noiembrie la Centrul de conferințe Antena 3 CNN, a avut loc conferința națională România Inteligentă ”DIABET FĂRĂ COMPLICAȚII: PARTENERIAT PENTRU UN VIITOR SĂNĂTOS”. Împreună, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, societăților profesionale de profil, medici specialiști și reprezentanți ai pacienților au discutat despre solutii pentru creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației despre diabetul zaharat, precum și pentru îmbunătățirea îmbunătățirea accesului pacienților la servicii medicale corecte și la timp. Prezent la eveniment, Radu Gănescu, președintele COPAC, a tras un semnal de alarmă legat de dificultățile programului național de diabet.
„E un program care s-a dezvoltat, oferim inovație și oferim posibilitatea pacienților să se trateze, dar în același timp avem mari dificultăți în circuitul pe care-l avem și-n managementul programului. Avem finanțare, dar vedem că aceasta de multe ori nu ajunge la pacient, adică la pacientul care trebuie să-și facă o hemoglobină glucozilată, din diverse motive. Vorbim aici de București, dacă mergem la 100 de kilometri de București cifrele sunt clar diferite. Al doilea pas e managementul bolii, care trebuie să ajungă la medicul de familie, la cardiolog, la diabetolog, la nefrolog, și acest circuit de multe ori e inaccesibilă, pentru că trebuie să se plimbe de colo-colo trei luni de zile, și până a terminat toate consultațiile trebuie să o ia de la capăt. Nu avem echipe multidisciplinare în centre dedicate. Eu, dacă după 10 ani de tratament m-am săturat să merg peste tot renunț și trec pe insulină și gata. Și mulți pacienți renunță.
Există factori foarte importanți în ziua de azi: stilul de viață, modul de mânca, de a face exerciții, de a merge la medic. Toate lucrurile vin ca un pachet complet… Diabetul poate dezvolta complicații, dar și alte patologii care pot dezvolta diabet, iar atunci lucrurile sunt mai complicate pentru că vorbim de pacienți care la momentul când dezvoltă o patologie gen diabet e a doua sau a treia și nu-i dau o importanță… și atunci toată starea de sănătate se agravează.
Sunt foarte multe lucruri de făcut, plecat de la școală și până la vârste înaintate. Și aici trebuie să mergem la societățile profesionale, asociațiile de pacienți, mass-media. Ține de un circuit simplificat, nebirocratic„, a declarat Radu Gănescu în cadrul conferinței.