Transporturi

Reducerea poluării produsă de vehiculele de mare tonaj ar aduce economii de 15 miliarde de euro în costuri de sănătate

Posted on

Foto: iStock

Poluarea atmosferică produsă de vehiculele de mare tonaj s-ar reduce cu şase puncte procentuale (87% faţă de 81%, în prezent), până în anul 2050, comparativ cu propunerea Comisiei Europene (CE), şi ar exista economii de 15 miliarde de euro în costuri de sănătate la nivel european, arată un raport întocmit de Grupul de mediu european Transport & Environment (T&E), citat de Asociaţia 2Celsius.

Conform datelor analizate, în anul 2020, peste 400.000 de persoane au murit prematur în Uniunea Europeană (UE) din cauza poluării aerului, iar camioanele şi autobuzele sunt responsabile pentru 25% din aceste cazuri.

În acelaşi timp, realizatorii cercetării punctează faptul că extinderea standardelor privind emisiile de CO2 la camioanele urbane de livrare, de gunoi şi de construcţii, care circulă zilnic în oraşele europene, ar reduce, până în 2050, cantitatea de oxizi de azot (NOx) echivalentă cu cea care ar rezulta din eliminarea de pe şosele a 16 milioane de maşini poluante.

Totodată, menţinerea autocamioanelor mici şi a celor profesionale în afara standardelor de dioxid de carbon pentru vehiculele de mare tonaj i-ar costa pe contribuabilii UE aproape la fel de mult ca întregul Produs Intern Brut (PIB) al Maltei, respectiv 15 miliarde de euro, în următorii 26 de ani.

Specialiştii T&E consideră că Parlamentul European şi Consiliul European ar trebui să profite de negocierile trilaterale privind standardele de CO2 pentru vehiculele grele (HDV) pentru a extinde domeniul de aplicare atât la camioanele mici, cât şi la cele profesionale. „Acest lucru ar reduce poluarea atmosferică produsă de vehiculele de mare tonaj cu încă şase puncte procentuale (87% faţă de 81%) până în 2050, comparativ cu propunerea Comisiei, şi ar economisi 15 miliarde de euro în costuri de sănătate”, se menţionează în raportul citat.

Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu (T&E) are ca scop promovarea şi crearea la nivelul UE şi la nivel global de politici pe domeniul transporturilor, bazate pe principii de dezvoltare sustenabilă. Înfiinţată în anul 1990, T&E reprezintă 58 de organizaţii din 26 de ţări din Europa, în special grupuri de mediu şi militanţi care lucrează pentru politici de transport durabile la nivel naţional, regional şi local.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice pe plan naţional şi european. Asociaţia este membru în organizaţiile internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi T&E.

Cele mai citite știri

Exit mobile version