Actualitate

Reguli noi pe toate bursele, inclusiv în România. Ce și-a propus ESMA

Posted on

ESMA a publicat programul de lucru pentru 2024. Într-un context economic marcat de inflație ridicată, tensiuni geopolitice accentuate și schimbări tehnologice rapide, ESMA va asigura o monitorizare atentă a pieței și a riscurilor și va sprijini implementarea eficientă a cadrului de reglementare european legat de tranzițiile digitale și de sustenabilitate, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul raport Morning Call.

Prin promovarea reglementării și supravegherii eficiente a piețelor europene de capital, ESMA contribuie la abordarea provocărilor cu care se confruntă UE și cetățenii săi. În 2024, ESMA va dezvolta reguli pentru finanțarea durabilă ca parte a noului regulament european privind obligațiunile verzi și va prezenta raportul său final privind spălarea ecologică, propunând acțiuni pentru combaterea acestei practici. ESMA va finaliza standardele tehnice pentru Punctul Unic de Acces European (ESAP) și va continua lucrările pregătitoare privind infrastructura IT necesară care îl va sprijini, scrie Studii Financiare.

În domeniul finanțelor digitale, ESMA va încheia lucrările privind standardele tehnice și orientările în legătură cu regulamentul MiCA și Digital Operational Resilience Act (DORA). ESMA va depune eforturi pentru a spori stabilitatea financiară și protecția investitorilor și prin sarcini mandatate în domeniul gestionării activelor în cadrul analizelor recent încheiate ale managerilor de fonduri de investiții alternative (AIFMD), directivelor privind organismele de investiții colective în valori mobiliare (OPCVM) și titlurile centrale. Regulamentul depozitarelor (CSDR).

Evaluările în desfășurare ale Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR), precum și noul Act de listare pot duce, de asemenea, la noi mandate pentru ESMA în 2024. ESMA va ajuta la finalizarea (și posibil începerea implementării) noii strategii de investiții cu amănuntul și, de asemenea, în 2024, va evalua dacă ANC-urile și-au îmbunătățit suficient supravegherea activităților transfrontaliere ale firmelor de investiții.

Pentru a îmbunătăți înțelegerea investitorilor, ESMA se va implica cu investitorii de retail printr-o comunicare coordonată cu autoritățile naționale competente (ANC), completând și amplificând acțiunile și mesajele acestora. În 2024, ESMA se așteaptă să continue să își adapteze eforturile de supraveghere pentru a fi pregătită pentru intrarea în aplicare a DORA în 2025 și să înceapă procesul de selectare și autorizare a furnizorilor consolidați de bandă (CTP) în UE.

ESMA va dezvolta standarde tehnice pentru Punctul Unic de Acces European (ESAP) și va continua lucrările pregătitoare privind infrastructura IT necesară pentru a-l sprijini. În cele din urmă, utilizarea eficientă a datelor și a tehnologiilor informației și comunicațiilor este o parte cheie a strategiei ESMA pentru 2023-2028, iar ESMA va lucra la îmbunătățirea în continuare a rezultatelor calității datelor pentru toate datele de supraveghere și va spori capacitatea de a partaja și analiza aceste date, în cooperarea cu ANC-urile și alte autorități ale UE.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version