Energie
Republica Moldova va limita de la 1 ianuarie exporturile de energie
Republica Moldova a anunțat vineri că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie și va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puțin o treime, deoarece se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze naturale rusești, transmite Reuters.
Țara se pregătește pentru potențiale întreruperi ale energiei de când Ucraina a informat că nu va extinde acordul de tranzit cu gigantul rus Gazprom când va expira, la 31 decembrie.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, spunând că firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.
Guvernul a anunțat că a aprobat o decizie privind restricționarea exporturilor de electricitate în timpul orelor în care consumul este la un nivel de vârf, de la 06:00 la 23:00 (04:00 – 21:00 GMT), iar premierul Dorin Recean a declarat că măsura temporară este necesară pentru rezolvarea situației.
Rusia furnizează Republicii Moldova aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Ucraina. Acesta este trimis către regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazele pentru a genera energie ieftină, pe care o vinde către teritoriul Republicii Moldova controlat de Guvern.
Executivul de la Chișinău a anunțat, de asemenea, că va introduce măsuri pentru reducerea consumului de electricitate cu cel puțin 30% prin limitarea iluminatului stradal, oprirea scărilor rulante în unele clădiri publice și comerciale, și schimbarea programului de lucru pentru domeniile mari consumatoare de energie.
Guvernul are ca obiectiv folosirea tuturor capacităților de generare cu maximă eficiență și va continua să se concentreze pe sprijinirea investițiilor în energie regenerabilă, a declarat premierul. Acesta a adăugat: ‘Executivul va continua să încurajeze aceste companii. Fiecare megawat (MW) de energie produs în țară la un preț corect ne ajută. Suntem solidari și vom depăși împreună această situație impusă din exterior’.
Liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselsky, a declarat că face apel la toate părțile pentru a evita o criză energetică. În enclavă se află centrala care furnizează cea mai mare parte a energiei către teritoriul Republicii Moldova, controlat de Guvern, la un preț fix scăzut.
Fără livrările de gaze, centrala și-ar putea înceta activitatea, iar Republica Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent îndelungate, similare celor din Ucraina, unde oamenii au învățat să se descurce, pe fondul bombardamentelor constante ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova îi va proteja pe cetățenii săi și forțele de menținere a păcii din Transnistria.