Actualitate

Retailerii vor mai multe acţiuni din partea UE pentru a rezolva criza din Marea Roşie

Posted on

Foto: iStock

Eurocommerce, principala organizaţie reprezentantivă a sectorului de retail european, a făcut vineri un apel către instituţiile Uniunii Europene precum şi către statele membre UE să rezolve criza din Marea Roşie care perturbă comerţului, subliniind că această criză are deja un impact semnificativ asupra afacerilor, transmite Reuters.

Din cauza atacurilor lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roşie, marile companii de transport maritim au decis să îşi redirecţioneze navele care fac legătura între Asia şi Europa pe o rută mai lungă şi mai scumpă, care presupune ocolirea Capului Bunei Speranţe.

Printre membri EuroCommerce se numără lanţurile de supermarketuri Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl, M&S şi Tesco, precum şi retailerii de haine H&M, Inditex şi Primark.

„Cu cât este mai lungă ruta pe care transportatorii trebuie să o utilizeze, cu atât companiile, şi în cele din urmă consumatorii, vor suferi costuri suplimentare, care se vor adăuga costurilor deja ridicate ale traiului în Europa”, susţine Eurocommerce într-o scrisoare trimisă ministrului belgian de Externe.

Retailerii care îşi asigură produsele de la uzinele din China şi Asia de Sud-Est se confruntă cu întârzieri şi majorări de costuri, în condiţiile în care ruta alternativă de navigaţie care ocoleşte Africa adaugă 10 până la 15 zile la durata unei călătorii între Asia şi Europa, rezultatul fiind cheltuieli mai mari cu carburantul şi mâna de lucru.

Perturbările provocate de criza din Marea Roşie au dat naştere la îngrijorări că reducerea inflaţiei va fi un proces mai îndelungat în Europa, într-un moment în care consumatorii abia aşteaptă ca preţurile la alimente şi haine să înceapă să scadă.

„Având în vedere magnitudinea impactului asupra afacerilor şi lanţurilor globale de aprovizionare, facem un apel pentru intensificarea şi coordonarea eforturilor instituţiilor UE şi statelor membre pentru a rezolva această situaţie”, se mai arată în scrisoarea Eurocommerce.

Organizaţia precizează că susţine iniţiativele UE destinate protejării navelor comerciale şi marinarilor împotriva atacurilor. UE urmează să lanseze luna aceasta o misiune navală comună în Marea Roşie.

Cele mai citite știri

Exit mobile version