Actualitate

RetuRO a deschis, în judeţul Bacău, cel de-al 5-lea centru regional de numărare şi sortare a ambalajelor SGR

Posted on

Foto: iStock

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, a deschis în localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău, cel de-al cincilea centru regional de numărare şi sortare a ambalajelor SGR.

Localizat în incinta parcului industrial ELI Park Bacău, centrul va gestiona şi procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual, de la comercianţi, cât şi de la automatele de returnare (RVM-uri).

Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, noul centru integrează echipamente de ultimă generaţie pentru asigurarea unui proces eficient de sortare şi numărare pentru toate tipurile de ambalaje incluse în Sistemul de Garanţie-Returnare.

Cu o suprafaţă de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, centrul din judeţul Bacău este al doilea hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO (după cel din Otopeni, judeţul Ilfov), având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 650 de milioane de ambalaje SGR şi o capacitate de sortare şi procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 1,2 miliarde de ambalaje SGR.

„Extinderea infrastructurii de centre de sortare şi numărare rămâne una dintre priorităţile noastre, în următoarea perioadă, pentru asigurarea funcţionării optime a Sistemului de Garanţie-Returnare. În prezent, cele cinci centre RetuRO operaţionale împreună cu centrele de numărare şi sortare pe care le operăm cu parteneri în mai multe zone ale ţării au o capacitate de procesare cumulată de aproape 6 miliarde de ambalaje anual. Prin deschiderea noului centru RetuRO, marcăm încă un pas în dezvoltarea infrastructurii celui mai mare proiect de economie circulară din România. În viitorul apropiat planificăm deschiderea unor noi centre în Prahova şi Dolj. Această extindere nu doar că va facilita procesarea unui număr mai mare de ambalaje, dar va contribui şi la crearea de locuri de muncă şi la stimularea economiei locale”, a declarat Gemma Webb, CEO şi preşedinte al Directoratului RetuRO, citată în comunicat.

Centrul RetuRO din Bacău va avea 150 de angajaţi, în trei schimburi, şi va deservi, în principal, zona de nord-est a ţării, precum şi judeţele din proximitate.

În şapte luni de la implementare, Sistemul de Garanţie-Returnare a evoluat constant. Potrivit sursei citate, până la finalul lunii iunie, 2,7 miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piaţă de către producători, dintre care peste 850 de milioane au fost returnate de consumatori. În prezent, peste 1.000 de mijloace de transport sunt implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcţionată către unităţi de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel funcţionarea eficientă a Sistemului de Garanţie-Returnare.

Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piaţă, precum şi transparenţa parcursului acestor materiale pe întregul lanţ, din momentul punerii pe piaţă, colectării, până la intrarea în staţiile de reciclare. Conform studiilor de caz, în ţările în care a fost implementat sistemul de garanţie-returnare, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Cele mai citite știri

Exit mobile version