Analize

Rezultatele financiare ale NVIDIA confirmă că goana dupa inteligența artificială este reală

Posted on

Raportarea rezultatelor financiare ale NVIDIA (NVDA) a fost așteptată cu nerăbdare de piață. Existau temeri că actuala goană după inteligența artificială (IA) este doar o modă trecătoare, fără niciun fundament comercial în spate. O ratare a țintelor de vânzări ar fi afectat piața și în special companiile de tehnologie care au fost coloana vertebrală a actualei reveniri a pieței. Dar, aseară târziu, rapoartele financiare ale NVIDIA au risipit această temere. Compania a depășit așteptările, cu venituri care au urcat la 13,5 miliarde de dolari, în creștere cu peste 100% de la an la an, în timp ce profitul a crescut cu peste 400%, ajungând la 4,29 dolari pe acțiune. Prețul acțiunilor NVIDIA a urcat cu aproape 10% după închiderea pieței, depășind 500 de dolari, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro. 

 

Piața se aștepta ca veniturile obținute de NVIDIA din activitățile legate de centrele de date să depășească 8 miliarde de dolari. Acest lucru ar fost important pentru a valida teza conform căreia IA nu este doar un instrument interesant precum Chat GPT sau Midjourney, ci generează o nevoie tot mai mare de hardware performant, capabil să proceseze rapid datele, în special în centrele de date. NVIDIA a depășit așteptările, înregistrând venituri record în zona centrelor de date de 10,32 miliarde de dolari, în creștere cu 141% față de primul trimestru și cu 171% față de anul trecut. 

 

GPU-urile (unitățile de procesare grafică) NVIDIA se ocupă de o serie de sarcini în centrele de date, inclusiv de antrenarea și operarea modelelor de învățare automată (machine learning). De asemenea, companiile folosesc GPU-urile NVIDIA pentru a accelera calculele în simulările de supercalculatoare. În prezent, piața de inteligență artificială este relativ omogenă la nivelul infrastructurii de servere, NVIDIA deținând aproximativ 95% din piața de GPU pentru învățare automată. 

 

La această situație nu s-a ajuns peste noapte. Jensen Huang, în prezent director executiv al NVIDIA, a fost unul dintre fondatorii săi în 1993. Pe atunci, NVIDIA se concentra pe îmbunătățirea graficii pentru jocuri și alte aplicații. În 2007, NVIDIA a lansat CUDA, un soft care permitea folosirea GPU pentru calcul de date general. Acest lucru s-a întâmplat după ce cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit în 2006 că GPU-urile pot accelera operațiile matematice într-un mod în care procesoarele calculatoarelor nu o pot face. Acesta a fost începutul „calculului accelerat”. În prezent, ceea ce a început sub numele de CUDA a devenit coloana vertebrală a inteligenței artificiale. 

 

În timp ce plăcile grafice pentru jocurile video au fost principala țintă a NVIDIA la începuturile companiei, din punct de vedere al veniturilor, acum sunt pe locul doi. În ultimul trimestru, veniturile din gaming au fost de 2,49 miliarde de dolari, în creștere cu 11% față de trimestrul anterior și cu 22% față de anul trecut.

 

Dar ceea urmează pentru NVIDIA nu este simplu, deoarece se va confrunta cu o concurență și mai acerbă din partea altor companii precum AMD, Qualcomm și Intel. Iar acest lucru înseamnă că menținerea supremației actuale va necesita creșterea cheltuielilor de cercetare și dezvoltare. Între timp, cele mai recente date arată o dominație clară în domeniul calculului accelerat, compania majorându-și estimările privind veniturile totale la 16 miliarde de dolari, cu marje brute de peste 70% în trimestrul curent. 

 

Aceste rezultate confirmă că inteligența artificială nu este doar o modă trecătoare și, în cele din urmă, marchează un moment crucial nu doar pentru NVIDIA, ci și pentru întregul sector tehnologic. Companiile la nivel global cheltuiesc sume mari pentru IA, iar NVIDIA culege roadele acestei cereri fără precedent. Concluzia este că trenul IA nu încetinește, iar rezultatele de astăzi îi reasigură pe investitori că nu este vorba doar de un foc de paie sau de o situație singulară.  

 

Pentru investitorii individuali, NVIDIA este deja una dintre companiile de top, fiind la nivel global al nouălea cel mai deținut titlu pe platforma socială de investiții eToro și al 11-lea cel mai deținut titlu de către investitorii români. Prețul acțiunilor sale a crescut în acest an cu aproape 230%.

Cele mai citite știri

Exit mobile version