Actualitate

România, campioană în UE la creşterea ratei de ocupare în primul trimestru

Posted on

Numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3%, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar România a fost de departe ţara cu cea mai puternică creştere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul, conform datelor publicate de Eurostat.

Potrivit Eurostat, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimul trimestru din 2023, ţările membre care au înregistrat cele mai puternice creşteri ale ratei de ocupare au fost: România (2,4%), Malta (1,4%) şi Portugalia (1,1%).

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, rata de ocupare a crescut cu 1% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2024. Şi în acest caz, România este printre ţările cu cele mai mari creşteri ale ratei de ocupare, cu un avans de 4%, fiind devansată doar de Malta, unde rata de ocupare a crescut cu 5,8% în ritm anual.

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, anul trecut, în scădere faţă de anul anterior cu 0,1 puncte procentuale, peste 50% dintre persoanele ocupate lucrând în sectorul de servicii. „Ca şi în anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,7%, faţă de 54,3% la femei). Pe medii de rezidenţă, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban (68,6%, faţă de 57,1% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 18,7%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 ani) de 51,0%”, se arată în comunicatul de la Statistică.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (89,8%). Erau ocupate 65,6% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi 36,9% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie.

Salariaţii, în scădere faţă de anul precedent (-60.100 persoane), au deţinut în continuare cea mai mare pondere (85,7%) în totalul populaţiei ocupate. În anul 2023 lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 13% din populaţia ocupată.

Cele mai citite știri

Exit mobile version