Bănci
România, încă alimentată masiv de Banca Mondială sau BIRD cu bani pentru investiții
O nouă listare a unei emisiuni de obligațiuni în euro a avut loc în urmă cu o săptămână pe Bursa de Valori București (BVB), în valoare de 200 milioane euro. O valoare mare pentru o listare la bursă, chiar dacă vine după oferta publică inițială a Hidroelectrica, una de aproape două miliarde euro. Obligațiunile în euro emise de Banca Transilvania au fost finanțate de International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale (BM), și de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), o linie de credit care continuă investiții de miliarde de euro ale instituțiilor internaționale în România din ultimii peste 30 de ani.
Emisiunea Băncii Transilvania are o dobândă anuală egală cu Euribor la șase luni plus 6,68%, cu o maturitate pe 10 ani, adică aproximativ 10,6% în acest moment. O dobândă atractivă, motiv pentru care a și fost listată, astfel încât investitorii să interesați să poată cumpăra (la o dobândă care pornește din momentul achiziționării), iar finanțatorii să poată recupera banii pentru alte investiții. IFC a finanțat împreună cu AIIB (care participă prin intermediul obligațiunilor subordonate), întregul pachet de 200 milioane euro. Cu o listare pe piața de capital sau fără, aceasta este metoda prin care Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) participă de trei decenii la dezvoltarea economiei și societății românești. În timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) oferă împrumuturi directe Ministerului de Finanțe (MF), bani care ajung la Banca Națională a României (BNR) și sunt utilizați de minister ulterior, celelalte instituții internaționale de finanțare folosesc băncile comerciale pentru linii de credit care ajung direct în economie.
În timp ce guvernul României susține economia privată prin garantarea unor credite integral sau parțial și prin subvenționarea dobânzii pentru anumite împrumuturi (pe lângă ajutoarele directe oferite companiilor care îndeplinesc anumite condiții), instituțiile internaționale de finanțare se implică direct în economia privată prin aceste linii de finanțare destinate unui anumite tip de activități. Spre exemplu, ultima emisiune de obligațiuni a Băncii Transilvania are ca scop facilitarea accesului la creditele ipotecare în România, contribuind în același timp la atenuarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice și la susținerea sectorului bancar al țării.
La începutul lunii în curs, Banca Mondială a aprobat cel de-al doilea împrumut pentru țara noastră învaloare de 591,9 milioane euro, mai exact pentru Politici de Dezvoltare menite să sprijine o dezvoltare incluzivă și verde. Prima operaţiune de finanţare pentru politicii de dezvoltare din această serie a fost aprobată în iunie 2022 şi a avut o valoare de 622,2 milioane euro. „Prin intermediul acestei finanţări, Banca Mondială ajută Guvernul să-şi intensifice eforturile de sprijinire a incluziunii sociale, de îmbunătăţire a managementului fiscal şi de accelerare a tranziţiei energetice”, declara Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale în România. „O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că România trebuie să adreseze provocările în materie de sărăcie şi incluziune, iar capacitatea statului de a realiza acest obiectiv necesită instituţii puternice”, a completat șefa BM, care a mai explicat că finanțarea propune și un set de reforme privind decarbonizarea economiei și facilitarea tranziției verzi.
În cei treizeci de ani de prezență în România,aniversați în 2022, IFC a investit peste 4,6 miliarde de dolari în țara noastră. „România este o țară foarte importantă pentru IFC în regiune, fiind și țara în care aveam cea mai mare expunere din Europa”, a declarat Rana Karadsheh Haddad, directoarea IFC Europe, în prima vizită făcută în țara noastră la finele anului trecut, imediat după ce a preluat conducerea instituției. „Portofoliul nostru în România se ridică la 1,5 miliarde euro în prezent pentru diferite proiecte; suntem aici pentru a spriji sectorul privat, deoarece știm din experiență că dacă sectorul privat crește, crește și economia”, a completat șefa IFC Europe.
Tot anul trecut, IFC a oferit și prima finanțare blue din România, în valoare de 100 milioane euro, oferit tot prin Banca Transilvania. Finanțarea „albastră” înseamnă creditarea proiectelor de investiții ecologice dedicate resurselor de apă. Pentru a putea respecta cerințele UE în materia managementului resurselor de apă și apelor uzate, România are nevoie să investească aproximativ 15 miliarde euro până în 2027, iar din această sumă, cel puțin 3 mliliarde euro vor veni de la finanțatori din sectorul privat. „Acesta este un nou domeniu de interes pentru noi, care vine să completeze portofoliul BT de produse de finanțare cu impact și sprijină alinierea României la cerințele și standardele UE în materia gestionării apei, sprijinind și procesul de îmbunătățire a managementului apei în toate sectoarele”, a declarat Omer Tetik, CEO Banca Transilvania. De altfel, IFC a finanțat și prima emisiune de obligațiuni destinate sustenabilității cu Raiffeisen Bank și a acordat primul împrumut a unei companii private pentru finanțarea unui portofoliu de obligațiuni verzi. „În ultimul an, 75% din investițiile noastre au fost ecologice, din totalul investițiilor IFC de aproape 460 de milioane euro în România”, a declarat Rana Karadsheh Haddad.
IFC și BM nu sunt singurele instituții cu finanțare activă în țara noastră. BIRD are un portofoliu activ de creditare care include zece proiecte, cu o valoare de circa 2,3 miliarde euro, cu proiecte care acoperă sectoare precum sănătatea, educația, justiția și mediul. Banca Mondială este instituția care a susținut și spriină și acum cele mai multe proiecte de reformă sau de ajutor pentru depășirea momentelor de criză; după ce a ajutat la depășirea perioadei de tranziție economică din anii 1990, a oferit asistență pentru aderarea la UE în anii 2000, ulterior a sprijinit depășirea crizei din 2008 și apoi a participat la reforma administrației publice. Evident, nu toate cele peste o sută de proiecte la care a participat s-au încheiat cu succes, dar marea majoritate au participat la dezvoltarea economiei României.