Tehnologie

România, pe locul 3 în lume la numărul de ţinte vizate de o nouă înşelătorie informatică pe fondul conflictului Israel-Hamas

Posted on

Foto: iStock

Specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender au descoperit o nouă campanie de înşelătorie prin care hackerii încearcă să exploateze sentimentele donatorilor interesaţi să ajute victimele, după izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, iar cele mai multe astfel de mesaje îi vizează pe utilizatorii din Rusia, Suedia şi România.

„În pofida a mii de victime şi a nevoii reale de asistenţă umanitară, infractorii cibernetici îşi continuă atacurile frauduloase fără scrupule, prefăcându-se atât în victime, cât şi în reprezentanţii unor organizaţii caritabile false. Mesajele frauduloase sunt asemănătoare celor observate de specialiştii Bitdefender în războiul din Ucraina, fiind solicitate donaţii în criptomonede şi plata unor taxe în avans. Pe măsură ce războiul continuă, acest tip de înşelătorie va ajunge la şi mai mulţi utilizatori din întreaga lume, în timp ce atacatorii îşi vor rafina „poveştile” şi cererile de donaţie în funcţie de evoluţia conflictului (…) Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o nouă campanie de înşelătorie prin care escrocii încearcă să exploateze sentimentele donatorilor interesaţi să ajute victimele, după izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas”, se menţionează într-un comunicat de presă al companiei, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit cercetării, mesajele frauduloase prin care criminalii cibernetici profită de empatia comunităţii online în contextul acestui război devastator pentru a obţine beneficii financiare au fost trimise către utilizatori începând din data de 13 octombrie 2023, iar cele mai mai multe au fost direcţionate către utilizatori din Rusia (27%), Suedia (15%) şi România (10%).

Experţii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să fie vigilenţi atunci când primesc mesaje în scopuri caritabile sau accesează astfel de site-uri pentru a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie, întrucât riscurile de a-şi pierde datele financiare şi personale sunt foarte mari, mai ales în această perioadă.

„Cel mai bun mod de a rămâne în siguranţă şi de a ajuta în mod real este de a vă îndrepta către organizaţii caritabile cu reputaţie, iar cele care solicită donaţii în cripto, transferuri bancare şi carduri cadou reprezintă un puternic semnal de alarmă şi trebuie evitate cu orice preţ. Nu răspundeţi niciodată la e-mailurile nesolicitate, chiar dacă ştiţi că sunt o înşelătorie. Acest lucru doar le va confirma atacatorilor validitatea adresei de e-mail şi vă vor expune la mai multe atacuri în viitor”, subliniază specialiştii Bitdefender.

Fondată în anul 2001, compania Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele.

Cele mai citite știri

Exit mobile version