Actualitate
România, prin statele UE cu cele mai mari creşteri ale lucrărilor de construcţii în luna august
Lucrările de construcţii au crescut uşor atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024, iar Suedia, Ţările de Jos şi România au fost ţările membre cu cel mai puternic avans pe acest segment, de la o lună la alta, arată datele publicate, vineri, de Eurostat.
Conform acestor date, lucrările de construcţii au crescut cu 0,1% în zona euro şi cu 0,4% în UE în luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024. În rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Suedia (7,2%), Ţările de Jos (6,3%) şi România (4,7%). În cazul României, creşterea de 4,7% din luna august 2024 vine după un avans de doar 0,2% în luna iulie.
În ritm anual, luna august 2024, comparativ cu luna august 2023, lucrările de construcţii au scăzut cu 2,5% în zona euro şi cu 2,4% în Uniunea Europeană. În România, lucrările de construcţii au înregistrat un declin anual mai puternic decât media din UE, cu o contracţie de 3,2%, mai mică totuşi faţă de scăderea de 6% înregistrată în luna iulie.
Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, faţă de luna precedentă, în august 2024 volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8,6%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,1%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,1%.
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+8,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+4,9%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,4%.
Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în august 2024 volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,4%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-6%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 19,6%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-10%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,3%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 21,8%.