Actualitate
România, țara din UE cu cel mai mare abandon școlar în rândul tinerilor de 18-24 de ani
Biroul de Statistică al Uniunii Europene arată că din 2012 și până în 2022 ponderea tinerilor care renunță la studii sau care nu urmează cursuri de formare după vârsta majoratului a scăzut de la 13% la 10%.
Statistica europeană precizează că procentul băieților care renunță timpuriu la studii este mai mare decât cel al fetelor. Totuși, în ultimii 10 ani ponderea a scăzut, atât pentru băieți, de la aproape 15% în 2012, la 11% în 2022, cât și pentru fete, de la aproape 11%, la 8%. Excepții se înregistrează în Bulgaria și Grecia, unde sunt mai multe fete decât băieți care renunță la studii.
În Croația s-a înregistrat cea mai scăzută pondere a abandonului școlar timpuriu în 2022, de 2%. Aceasta este urmată de Irlanda, Slovenia și Grecia (fiecare 4%), Polonia și Lituania (fiecare 5%).
În România, în schimb, s-a înregistrat cea mai mare pondere a abandonului școlar timpuriu, din toate statele membre ale Uniunii Europene, de 16%. Aceasta este urmată de Spania (14%), Ungaria, Germania și Italia (fiecare 12%).
Obiectivul asumat la nivelul UE este ca ponderea abandonului școlar timpuriu să scadă sub 9% până în 2030, iar 18 membri au atins deja această țintă. Aceștia sunt: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.