Energie

Romgaz: Centrala de la Iernut este în grafic. Încercăm să o punem în producţie în prima parte a lunii decembrie

Posted on

Centrala de la Iernut este în grafic şi va fi pusă în producţie la finalul acestui an, conform estimărilor, în condiţiile în care vechea centrală va ieşi din producţie spre finalul verii, a declarat, luni, la o conferinţă de specialitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

„Centrala de la Iernut este în grafic. Suntem pe un drum critic. Sperăm ca centrala veche să fie scoasă din producţie spre finalul verii, ne gândim undeva la finalul lunii august, începutul lunii septembrie – şi dorim începerea testelor de producţie pentru centrala cea nouă. În continuare avem target de a o opune în producţie la finalul anului acesta, undeva în luna decembrie. Încercăm chiar în prima parte a lunii decembrie să o punem în producţie”, a menţionat Răzvan Popescu, la conferinţa Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VI-a.

Totodată, şeful Romgaz a menţionat că proiectul Neptun Deep avansează conform planului.

„Suntem în grafic cu toate lucrările din acest perimetru. Suntem acum în acea perioadă în care luăm toate avizele necesare în vederea ridicării platformei, iar platforma şi tot ce înseamnă auxiliare se construiesc acum on-shore în cadrul şantierului naval şi urmează a fi aduse în Portul Constanţa”, a mai spus Răzvan Popescu.

El a menţionat că Romgaz a avut un prim trimestru bun din punct de vedere al producţiei, înregistrând o creştere cu 4,5% a producţiei de hidrocarburi faţă de primul trimestru al anului trecut.

„Acest lucru a fost posibil datorită intervenţiilor pe care le-am avut la sonde, punerea în producţie a noi capacităţi, a sondei noi şi finalizarea forării unei sonde în Caragele, pe care o vom pune în producţie în viitorul apropiat. Acolo mai este o sondă de explorare de mare adâncime în foraj, cu target la 5.200 metri – şi aceasta este în acest moment un foraj, plus încă alte şase sonde care au fost atribuite şi urmează a fi pus în producţie până la finalul anului 2025”, a spus Popescu.

El a explicat că rezultatele financiare bune s-au datorat şi faptului că 2024 este primul an în care nu se mai aplică taxa de solidaritate, „după ce s-a aplicat în ultimii ani şi a fost de o valoare considerabilă pentru companie”.

Grupul Romgaz a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 1,24 miliarde lei, mai mare cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor transmise Bursei de Valori Bucureşti.

Romgaz a raportat o cifră de afaceri de 2,27 miliarde lei, în scădere cu 21,86% comparativ cu acelaşi interval din 2023, ca urmare a diminuării volumelor de gaze livrate de 6,68%, scăderii producţiei de energie electrică cu 18,33% şi a reducerii veniturilor din servicii de înmagazinare cu 9,1%.

Cele mai citite știri

Exit mobile version