Actualitate
Romsilva a livrat populaţiei 1,973 milioane mc de lemn de foc în 11 luni; preţul mediu de valorificare – 273 lei/mc
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populaţiei, în primele 11 luni ale anului, peste 1,973 milioane metri cubi (mc) de lemn pentru foc, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut, iar preţul mediu de valorificare a fost de 273 de lei/mc, fără TVA, a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu.
„Preţul lemnului pentru foc variază în funcţie de specie, sortiment, zonă şi locul de livrare. De exemplu, preţul mediu în cazul diverselor specii moi este de 177 lei pe metru cub, fără TVA, în timp ce pentru speciile tari, preţul mediu este de 293 lei pe metru cub, fără TVA. Preţul propriu-zis al materialului lemnos nu a crescut faţă de anul trecut, însă au crescut cheltuielile de exploatare, cele cu forţa de muncă şi transportul”, a precizat şeful Romsilva.
Acesta a afirmat că Romsilva nu şi-a propus să obţină profit din activitatea de valorificare a lemnului pentru foc direct către populaţie.
„Romsilva vinde lemn de foc către populaţie, practic, la preţul de cost. Nu îşi propune să facă profit din vânzarea lemnului de foc către populaţie. De altfel, aceasta a fost o politică asumată de către RNP încă de la primul meu mandat, 1 septembrie 2022, prin care ne-am asumat rolul social pe care trebuie să îl aibă Romsilva şi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu lemn de foc către populaţie, adică să o facem la preţuri cât mai mici. De altfel, preţurile practicate de către Regia Naţională a Pădurilor sunt între cele mai mici de pe piaţă, eu aş zice chiar cele mai mici”, a adăugat Nicolăescu, la o întâlnire cu presa.
Potrivit sursei citate, unele ocoale silvice de stat din cadrul Romsilva pot oferi, la cerere şi contra cost, servicii adiţionale, precum cele de transport, secţionat, despicat sau paletizat.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.