Bănci

Rosbank preia activele ruseşti ale Societe Generale

Foto: iStock

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat duminică un decret care permite Rosbank să achiziţioneze participaţii în companii importante din Rusia deţinute de Societe Generale, transmite Reuters.

Conform decretului, Rosbank va putea cumpăra participaţiile SocGen deţinute la: Rosneft, Gazprom, Norilsk Nickel, Severstal şi alte firme ruseşti importante.

Reprezentanţii grupului bancar francez au refuzat să facă comentarii.

La 30 iunie 2021, SocGen avea o expunere la Rusia de 22,4 miliarde de euro, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Companiile din aşa numitele „ţări neprietenoase” – cele care au impus Moscovei sancţiuni în urma invadării Ucrainei – au nevoie de o dispensă specială de la autorităţile ruse pentru tranzacţii care implică active ruseşti.

Agenţia rusă de presă Interfax susţine că participaţiile separate ale SocGen în firmele ruseşti sunt relativ mici, de exemplu: 0,04% în Gazprom şi 0,02% în Alrosa ( cel mai mare producător mondial de diamante). Totuşi, valoarea combinată a activelor este de „miliarde de ruble”.

Societe Generale s-a retras din Rusia şi a finalizat în mai 2022 vânzarea subsidiarei sale locale Rosbank către grupul Interros, care are legături cu oligarhul rus Vladimir Potanin.

Cele mai recente știri

To Top