Actualitate
Rusia: Deficitul bugetar în primele nouă luni din acest an s-a redus la 13,45 miliarde dolari
Deficitul bugetar al Rusiei s-a redus în octombrie, în urma creşterii veniturilor datorită preţului mai ridicat al petrolului şi a deprecierii rublei, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Moscova, transmite Reuters.
În primele zece luni din acest an, deficitul bugetar al Rusiei s-a situat la 1.240 miliarde de ruble (13,45 miliarde de dolari), sau 0,7% din PIB, comparativ cu 1.700 miliarde de ruble, sau 1% din PIB, luna trecută.
Veniturile din gaze şi petrol au urcat cu 27,5% în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2022, deşi în primele zece luni din acest an ele au scăzut cu 26,3% faţă de ianuarie-octombrie 2022.
Preşedintele Vladimir Putin a lăudat rezistenţa ţării faţă de sancţiunile occidentale, inclusiv plafonarea preţului ţiţeiului rusesc.
Dar majorarea semnificativă a cheltuielilor legate de războiul din Ucraina a forţat Guvernul să reducă alte cheltuieli, în special în domeniul îngrijirii sănătăţii şi al educaţiei. Cheltuielile din domeniul apărării vor reprezenta anul viitor aproape o treime din cheltuielile bugetare totale, conform proiectului guvernamental publicat recent.
Legea bugetului pe 2023 prevede un deficit de 2.930 miliarde de ruble, sau 2% din PIB însă mulţi analişti nu sunt de acord cu aceste prognoze pe care le consideră optimiste iar Fondul Monetar Internaţional se numără printre instituţiile care se aşteaptă la un deficit bugetar mult mai mare în acest an.
Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi gaura fiscală, Rusia a cheltuit deja în acest an 559 miliarde de ruble de la fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale ţării.