Energie

Sebastian Burduja: România are cele mai bune premise să devină un lider regional în domeniul energetic

Conferința RO 3.0 ”Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă” și-a propus să adune lideri din diferite sectoare pentru a explora cum sustenabilitatea poate deveni fundamentul creșterii economice sănătoase în România. Invitat la eveniment, ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că țara noastră are șansa să devină un lider regional în domeniul energetic.

În SUA, la Casa Alba, de pe vremea administrației Roosevelt, există PICAST, o inițiativă prin intermediul căreia președintele Americii strânge cele mai luminate minți și le dă această întrebare simplă: “Cum va arăta viitorul și cum facem ca America să domine acel viitor?”. Și mi-aș dori să văd la Cotroceni un președinte care face la fel.

În sectorul energetic România are cele mai bune premise să devină un lider regional, un furnizor de securitate energetică și un producător mare de energie care redevine exportator și care asigură românilor o energie sigură, ieftină și mai curată în orizontul 2030.

O evoluție importantă e că anul trecut am reușit să adoptăm o strategie energetică națională, prima după 17 ani. Strategia e simplă: trecem de la cărbune la gaz și de la gaz la nuclear. Asta pentru producția în bandă. În orizontul 2030 vom conta pe încă 10.000 MW solar și eolian, o mare parte din aceste investiții sunt cu contracte semnate. Jumătate, 5.000 de MW sunt finanțați prin contracte de diferență, o schemă cu suport de la fondul de modernizare, 3 miliarde de euro și un preț fix pentru 15 ani pentru investitorii care, licitând, accesează această schemă.

Apoi avem programul nuclear. Dacă vom înlocui cărbunele cu gazul, avem în lucru Mintia, cu un stadiu avansat, sperăm la 1.050 MW până la finalul acestui an, cea mai mare centrală pe gaz din zona noastră. Avem Iernut, epopeea care mai are 3% și se va termina, sper, cu un succes. Avem Ișalnița și Turceni tot cu 1.300 MW total în licitație. Și apoi să facem trecerea care înseamnă încă două reactoare nucleare la Cernavodă, 2031-2032, contract semnat anul trecut, 3 miliarde de euro și urmează și contractul de execuție. Plus, reactoarele nucleare de mici dimensiuni – suntem în momentul în care toată lumea se întreabă ce punem pe masă în raport cu SUA… Sectorul energetic din România are foarte multe de pus pe masă în raport cu administrația Trump, cu atât mai mult cu cât aceste proiecte sunt pornite pe timpul primei administrații Trump. Reactoarele nucleare de mici dimensiuni sunt pe o tehnologie americană NuScale, deținută de Floor. O tehnologie sigură, matură, care are șansa să poziționeze România drept prima țară din UE care va avea un modul de SMR funcțional, care furnizează energie, iar asta ne va poziționa să furnizăm genul acesta de energie, să-l operăm în toată regiunea„, a declarat Sebastian Burduja în cadrul conferinței RO 3.0 “Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă”

Cele mai recente știri

To Top