Energie

Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Peste 5.000 de hectare au fost scoase din circuitul agricol pentru energia verde”

Posted on

Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a vorbit în cadrul conferinței România Inteligentă „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, despre demersurile Guvernului pentru a susține energia verde.

România are șansa de a deveni unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din regiune. Investițiile în parcurile fotovoltaice și cele eoliene sunt din ce în ce mai consistente dar au în continuare în față fie bariere birocratice fie probleme legislative.

Pentru prima dată, Antena 3 CNN îi aduce față în față prin conferința România Inteligentă „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, pe cei mai mari jucători români și internaționali de pe această piață și absolut toate instituțiile care pot contribui la consolidarea acestei șanse a țării noastre.

Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a vorbit în cadrul a acestei conferințe despre activitățile pe care Ministerul Agriculturii le-a pus în practică pentru susține energia verde.

„Până acum, suprafețe importante au fost scoase din circuitul agricol pentru dezvoltarea de capacități de energie fotovoltaică și eoliană, aici mă refer la suprafețe de peste 5.000 de hectare. În ceea ce privește zona de agrivoltaic sunt două direcții care se ocupă de elaborarea normelor pentru agrivoltaic.

Eu am vorbit anul trecut am discutat cu colegi din mai multe țări, la un consiliu de miniștri și le-am solicitat un pic sprijinul în ceea ce privește un ghid de bune practici pe care ei îl au și aici discutăm de țări care au un pic de experiență, Italia, Austria, Grecia”, a spus el.

Totodată, acesta a precizat că există deja un conflict de interese între fermierii care au protestat în ultimele luni și actorii economici de pe piața energie verde. Fermierii doresc stoparea scoaterii din circuitul agricol a suprafețelor de teren pentru energia verde, iar jucătorii de pe piața energiei doresc dezvoltarea acestui proces.

„Printre solicitările protestatarilor era și stoparea scoaterii din circuitul agricol a anumitor suprafețe de teren, inclusiv a anumitor suprafețe de pajiști așa că noi trebuie să avem întâlniri și cu sectorul economic, sectorul zootehnic și vegetal astfel încât aceste norme să satisfacă dorințele tuturor.

Dacă nu vor fi aplicabile nu ne ajută pe nici unii. O să avem o întâlnire săptămâna aceasta să vedem ce mai e de făcut, așteptăm propuneri și să găsim soluții în cel mai scurt timp”, a spus Sorin Moise.

Cele mai citite știri

Exit mobile version