Energie
Sectorul energetic românesc, pregătit pentru iarnă cu investiții serioase
Cât de mult vor crește anul viitor prețurile pentru gaze și energie electrică este întrebarea care le dă fiori reci celor mai mulți dintre români. Responsabilii din energie au însă o provocare mai urgentă la care sunt obligați să aibă răspunsuri: dacă trecem fără emoții peste sezonul rece. În cadrul conferinței naționale România Inteligentă – „Pregătiți de iarnă? Rezervele de gaze și energie ale României – marea provocare”, liderii din domeniu au oferit o perspectivă amplă asupra problemelor pe care le avem și au identificat soluții strategice pentru sectorul energetic în contextul incertitudinilor pieței globale.
Sebastian Burduja, ministrul energiei
Când vine vorba de sectorul energetic, în ultima perioadă s-au întâmplat lucruri pozitive care ne ajută să recuperăm timpul pierdut în ultimii 30 și ceva de ani în care România nu a investit. Am ajuns într-o situație în care anul acesta suntem parțial dependenți de importuri de energie electrică. Nu sunt îngrijorat, am trecut și prin iarna trecută și vom trece și prin asta cu o garanție că nu vom tremura nici de frig, nici de teama facturilor. Facturile rămân plafonate până la 1 aprilie, iarna aceasta românii vor avea aceleași plafoane pe care le știm deja.
Karoly Borbely, director general Hidroelectrica S.A.
În fiecare an, producătorii din sistemul energetic trebuie să dea siguranță, nu doar prin faptul că sunt oameni de valoare care le conduc. Și vara, și iarna sunt aceleași probleme, odată e prea cald și trebuie să pornim echipamentele de aer condiționat, iarna trebuie să ne încălzim. Tot personalul lucrează și colaborează extrem de bine, asta îmi dă un sentiment de siguranță.
Vasile Cârstea, Depogaz:
Depogaz e pregătit, vom face față oricărei situații care poate apărea în piață. Zilele acestea finalizăm proiectul pentru Bilciurești ( N.R. depozit) și vom da câștigătorii, creștem capacitatea de extracție de la 14 la 20. (…) Noi mai avem în program dezvoltarea depozitului Ghircești, care are un rol esențial. Vor apărea gazele din Marea Neagră, trebuie să creăm capacitățile pentru a le prelua și depozita pentru a asigura o punere în valoare cât mai bună a acestei resurse.
Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE
Nu avem probleme și nu avem de ce să ne facem griji. Suntem mai bine pregătiți chiar decât anul anterior. Am văzut capacitatea de înmagazinare, pe zona de gaze, a atins deja 103%, deci am depășit, dar și datorită investițiilor pe care cei de la Depogaz le-au făcut. De asemenea, au în vedere ca în perioada următoare să mărească capacitatea de extracție, pentru că, în perioadele foarte reci, atunci apar problemele. Pe de altă parte, anul trecut, de exemplu, am asigurat din producția internă 99% din capacitate, deci doar 1% a fost import.
Daniel Zamfir, senator
Programul de reindustrializare este singura soluție ca azi România să meargă pe drumul deja început. Deciziile proaste din trecut au avut unele consecințe iremediabile. Spunea domnul ministru Burduja ca în cinci ani să ajungem la neutralitate. Ar trebui să renunțăm la asemenea ținte. Ne-am mai propus noi să ne decarbonizăm cu 20 de ani mai repede… România trebuie să joace un rol important în UE, ne propunem să devenim a 10-a economie UE și cred că putem face lucrul acesta. Avem gazele, suntem cel mai mare producător. Politica pe care trebuie să o avem la nivel UE trebuie să fie extrem de concretă în interesul nostru.
Claudia Griech, CEO E.ON România
Am înțeles în toată această perioadă să fim un partener pentru autoritățile statului, chiar dacă nu a fost cel mai comod lucru. Asta pentru că da, într-adevăr, furnizorii au prefinanțat această schemă de plafonare. Și în momentul de față suntem la nivelul decembrie 2023 cu recuperarea. Aș vrea să demitizez liberalizarea pieței, pentru că ne așteptăm să se întâmple de la 1 aprilie 2025. Dacă facem analogia cu ce s-a întâmplat la momentul liberalizării pieței de gaz, atunci eram de fapt la debutul unei crize, chiar dacă o știam sau nu. Momentul ne-a fost defavorabil și au fost tot felul de fenomene tip lebădă neagră care sperăm să nu mai apară în viitorul apropiat. O piață liberă e o piață în care are de câștigat consumatorul. Câtă vreme există competiție, pentru clientul final înseamnă că fiecare dintre noi încearcă să ofere servicii și prețuri mai bune.
Elisabeta Ghidiu, director, Departament Strategie și Management Corporativ, TRANSGAZ
Sistemul național de transport gaze naturale e pregătit pentru sezonul rece. V-am obișnuit cu investițiile – acestea sunt în diversificarea surselor, dar și pentru modernizare-dezvoltare, astfel încât sistemul național de transport să funcționeze în condiții de siguranță și să asigure continuitatea furnizării, inclusiv în sezon rece cu temperaturi severe. Noi am terminat acțiunile de pregătire pentru sezonul rece, inclusiv au fost finalizate lucrările care sunt pentru reparații la conducte ce necesitau cuplare la SNT înainte de 1 noiembrie. Toate cele opt stații de comprimare sunt în stare bună de funcționare. Anul trecut, în 10 ianuarie, vârful de consum a fost de 55 de milioane de metri cubi. După simulările pe care le-am făcut la nivelul Transgaz, la un vârf de consum de 57 de milioane, România poate să-și asigure consumul din producția internă și depozite.
Danel Balaci, director Direcția Mentenanță, Exploatare, Dezvoltare Rețea Transelectrica
Suntem pregătiți de iarnă! Legat de importurile din această iarnă, e prematur să ne pronunțăm acum. Aici e o ipoteză, avem consumul pe care îl anticipăm, sau avem un minim și un maxim pe care putem merge. În ultimii zeci de ani consumul a scăzut. Avem un vârf de consum de 9 MW și un minim de 3,8 MW, un 3,8 care s-a întâmplat la o perioadă de răscruce de anotimpuri. Vom vedea care e strategia de consum în zona populației, în zona industrială o cam știm.