Tehnologie

Şeful OpenAI avertizează că producătorul ChatGPT ar putea părăsi UE dacă blocul ”ar fi suprareglementat”

Posted on

Foto: iStock

Timp de luni de zile, Sam Altman, CEO al OpenAI, companie susţinută de Microsoft, a îndemnat parlamentarii din întreaga lume să elaboreze noi reguli care să guverneze această tehnologie, dar a ameninţat în această săptămână că producătorul ChatGPT ar putea părăsi UE dacă blocul ”ar fi suprareglementat”, transmite News.ro, care citează Reuters.

Altman şi-a petrecut săptămâna trecută străbătând Europa, întâlnindu-se cu politicieni de top din Franţa, Spania, Polonia, Germania şi Marea Britanie, pentru a discuta despre viitorul AI şi despre progresul ChatGPT.

La mai bine de şase luni după ce OpenAI a dezvăluit lumii chatbotul ChatGPT bazat pe inteligenţă artificială, temerile legate de potenţialul său au provocat entuziasm şi alarmă şi l-au adus în conflict cu autorităţile de reglementare.

Un loc în care Altman nu a ajuns săptămâna aceasta a fost Bruxelles, unde autorităţile de reglementare din UE lucrează la mult aşteptata lege a UE pentru AI, care ar putea fi primul set de reguli la nivel global care guvernează AI.

Altman a anulat o vizită programată la Bruxelles, au declarat două surse familiare cu chestiunea.

 

OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

”Actualul proiect al Legii AI a UE ar suprareglementa, dar am auzit că va fi retras”, a declarat Altman miercuri, la Londra.

Legislatorii UE responsabili pentru modelarea Legii AI au contestat afirmaţiile lui Altman.

”Nu văd că se va întâmpla vreo diluare prea curând”, a declarat pentru Reuters Dragoş Tudorache, un europarlamentar român care conduce elaborarea propunerilor UE.

”Cu toate acestea, suntem bucuroşi să îl invităm pe domnul Altman în Parlament, astfel încât să îşi poată exprima preocupările şi să asculte gândurile parlamentarilor europeni cu privire la aceste probleme”, a spus el.

De asemenea, comisarul Industriei UE, Thierry Breton, a criticat ameninţarea, spunând că proiectul de reguli nu este de negociat.

Joi, OpenAI era aşteptată să discute mai detaliat cum ar trebui reglementată IA, pe fondul programului încărcat de întâlniri al lui Altman cu lideri mondiali precum premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Europarlamentara olandeză Kim van Sparrentak, care a lucrat şi la proiectul de lege al UE, a spus că ea şi colegii săi ”nu ar trebui să ne lăsăm şantajaţi de companiile americane”.

”Dacă OpenAI nu poate respecta cerinţele de bază privind guvernanţa datelor, transparenţa, siguranţă şi securitate, atunci sistemele lor nu sunt potrivite pentru piaţa europeană”, a spus ea.

Până în februarie, ChatGPT a stabilit un record pentru baza de utilizatori, cu cea mai rapidă creştere a oricărei aplicaţii de consum din istorie.

OpenAI s-a ciocnit pentru prima dată cu autorităţile de reglementare în martie, când autoritatea italiană de reglementare a datelor Garante a închis aplicaţia pe plan intern, acuzând OpenAI că încalcă regulile europene de confidenţialitate.

ChatGPT a revenit online după ce compania a instituit noi măsuri de confidenţialitate pentru utilizatori.

Între timp, parlamentarii UE au adăugat noi propuneri la Legea AI a blocului, forţând orice companie care foloseşte instrumente generative, cum ar fi ChatGPT, să dezvăluie orice material protejat de drepturi de autor folosit pentru a-şi antrena sistemele.

Parlamentarii UE au convenit asupra proiectului de lege la începutul acestei luni.

Statele membre, Comisia Europeană şi Parlamentul vor analiza ultimele detalii ale proiectului de lege.

Prin intermediul Consiliului Europei, statele membre individuale precum Franţa sau Polonia pot, de asemenea, să solicite amendamente înainte ca proiectul de lege să fie adoptat, posibil mai târziu în acest an.

În timp ce legislaţia este în lucru de câţiva ani, noi prevederi care vizează în mod specific instrumentele generative au fost elaborate cu doar câteva săptămâni înaintea unui vot critic asupra propunerilor.

Reuters a relatat anterior că unii parlamentari au propus iniţial interzicerea materialelor protejate prin drepturi de autor care sunt folosite pentru a antrena modele generative de IA, dar acest lucru a fost abandonat în favoarea unor cerinţe mai stricte de transparenţă.

”Aceste prevederi se referă în principal la transparenţă, care asigură că AI şi compania care o construiesc sunt de încredere. Nu văd un motiv pentru care vreo companie s-ar feri de transparenţă”, a spus Tudorache.

Nils Rauer, partener tehnologic la firma de avocatură Pinsent Masons, a spus că ”nu este o surpriză” că Altman a făcut comentariile în timp ce parlamentarii au analizat propunerile lor.

„Este puţin probabil ca OpenAI să întoarcă spatele Europei. UE este prea importantă din punct de vedere economic. Nu poţi ocoli piaţa unică, cu aproape 500 de milioane de oameni şi o economie de 15.000 de miliarde de euro „, a spus el.

Altman se afla joi la Munchen, Germania, unde a spus că s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz.

Sergey Lagodinsky, un europarlamentar german care a lucrat şi el la legislaţie, a spus că, deşi Altman ar putea încerca să-şi împingă agenda în rândul ţărilor individuale, planurile Bruxelles-ului de a reglementa tehnologia sunt ”în plină desfăşurare”.

”Pot exista unele amendamente, desigur. Dar mă îndoiesc că vor schimba traiectoria generală”, a spus el.

Cele mai citite știri

Exit mobile version