Bănci

S&P: Băncile din Europa Centrală și de Est pot face față turbulențelor din sectorul auto

Posted on

Foto: iStock

Turbulențele din sectorul auto european ar putea afecta calitatea activelor băncilor și economia Europei Centrale și de Est (CEE), dar creditorii sunt suficient de puternici pentru a rezista presiunilor cu care se confruntă portofoliile lor auto, se arată într-un raport publicat marți de agenția de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters.

Producătorii auto din regiune au anunțat închideri de fabrici și concedieri masive, din cauza concurenței din China, a cererii slabe, a costurilor ridicate și a tranziției lente spre vehiculele electrice (EV).

Sectorul auto este un pilon al creșterii economiei Europei Centrale, fiind responsabil pentru 5% – 10% din PIB-ul regiunii și 5% din forța de muncă, conform S&P.

‘Deși expunerea directă la riscul de credit a băncilor din CEE pentru sectorul auto este relativ scăzută, la aproximativ 3% – 5% din totalul împrumuturilor pentru întreprinderi, o scădere semnificativă a activității economice ar putea afecta regiunea și calitatea activelor băncilor’, se arată în raport.

Deși marii producători auto și-au diversificat sursele de finanțare, S&P consideră că șocurile din industrie încă ar putea duce la efecte secundare semnificative.

Amenințarea taxelor vamale suplimentare din SUA asupra importurilor de mașini din Europa, înăsprirea reglementărilor privind emisiile în Uniunea Europeană din 2025 și concurența intensă din partea producătorilor EV din China ar putea reprezenta dificultăți suplimentare, avertizează S&P.

‘Deși presiunile sporite din industria auto ar putea duce la pierderi suplimentare din credite – în special din cauza potențialelor efecte negative asupra furnizorilor de componente – credem că câștigurile băncilor din CEE și nivelul de capital sunt suficient de solide pentru a absorbi șocul financiar’, apreciază agenția de evaluare financiară.

Perturbările din comerțul mondial și trecerea la EV ar putea crea oportunități pentru unele țări, cum ar fi Ungaria sau Serbia, în condițiile în care marile bănci din China monitorizează activi investițiile și oportunitățile în regiune. ‘ICBC a înființat o bancă în Austria în 2019 și de acolo operează în CEE, ca și alte subsidiare ale băncilor chineze din regiune’, a explicat analistul S&P Cihan Duran, dând ca exemplu și Bank of China și China Construction Bank.

Cele mai citite știri

Exit mobile version