Actualitate

S&P ridică ratingul Greciei la categoria „recomandat pentru investiţii” pentru prima dată de la criza din 2010

Posted on

S&P Global este prima dintre cele trei mari agenţii de rating care a îmbunătăţit ratingul Greciei la categoria „recomandat pentru investiţii” de la criza datoriilor ţării din 2010. Aceasta a ridicat vineri seara târziu ratingul datoriei pe termen lung în monedă locală şi valutară al ţării la ‘BBB-/A-3’, cu perspectivă stabilă, citând o poziţie bugetară mai solidă, relatează Reuters.

Celelalte două agenţii, Fitch şi Moody’s, evaluează ţara cu o treaptă sub categoria de investiţii. Luna trecută, DBRS Morningstar a îmbunătăţit ratingul Greciei la gradul de investiţie BBB (scăzut).

S&P a declarat că se aşteaptă ca obiectivul de excedent bugetar să contribuie la reducerea datoriei publice a ţării şi a adăugat că este precaută cu privire la presiunile politice care împiedică capacitatea Greciei de a susţine excedente bugetare primare mari.

Grecia şi-a pierdut ratingul care o recomanda pentru investiţii – ceea ce implică un risc scăzut de incapacitate de plată – în 2010, când a izbucnit criza datoriilor, ce dura de zece ani şi care a obligat-o să semneze acorduri internaţionale de salvare în valoare de 260 de miliarde de euro pentru a rămâne pe linia de plutire. A ieşit din criza datoriilor în 2018, dar a devenit singura ţară din zona euro cu un rating de „junk” (nerecomandat investiţiilor).

S&P se aşteaptă acum ca „reformele economice şi bugetare structurale suplimentare, împreună cu fonduri europene importante, să susţină o creştere economică robustă în perioada 2023-2026”.

Grecia se aşteaptă ca producţia economică să-i crească la 3% în 2024, după o expansiune de 2,3% în acest an, mai mult decât dublul mediei din zona euro. De asemenea, estimează un excedent bugetar primar de 2,1% din PIB anul viitor, datorită creşterii investiţiilor şi a veniturilor solide din turism.

Guvernul conservator speră acum că actualizarea de rating va declanşa mai multe intrări de capital şi reducerea costului împrumuturilor pentru firmele din ţară.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani ale Greciei s-a situat vineri la 4,38%, cu aproximativ 58 de puncte de bază sub echivalentul din Italia .

Cele mai citite știri

Exit mobile version