Actualitate
Spătaru: Ţările din ECE trebuie să-şi unească forţele pentru a crea securitate pentru competitivitate
Ţările din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi unească forţele pentru a crea securitate pentru competitivitate, a afirmat, miercuri, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, la un eveniment de specialitate.
„Ţările din Europa Centrală şi de Est au fost sever lovite de cea mai mare ameninţare în faţă căreia poate fi pusă o ţară, războiul. Şi în afară de criza energetică şi criza pandemică, ne-am confruntat cu o ameninţare la care nu gândeam în trecut. Am discutat cu mai mulţi investitori şi companii care doreau să meargă în Europa Centrală şi de Est şi, de asemenea, în România, iar toţi vorbeau despre securitate şi nu este doar securitate la graniţă, dar este vorba de securitate energetică, de siguranţa oamenilor şi tot ce ţine de aceasta. Şi din acest punct de vedere ţările din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi unească forţele pentru a crea securitate pentru competitivitate. Dacă România poate fi un lider, da, cu siguranţă pentru că avem câteva avantaje importante. Acestea sunt mix-ul energetic şi de asemenea resursele naturale pe care România le are. Şi am spus când am fost ministru că este timpul să regândim modul în care punem aceste resurse pentru a obţine independenţa Europei în termeni de rezerve naturale, dar şi al capitalului uman”, a spus Florin Spătaru, la Impact Bucharest, un eveniment de business şi tech prezentat de Mastercard.
El a afirmat că este mai puţin important cine se află în faţă, ci este important ca ţările să se înţeleagă între ele şi să-şi pună avantajele competitive la un loc şi să creez un hub care să ducă Europa la un nou nivel.
La rândul său, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a spus că ţările din Europa Centrală şi de Est au avantaje competitive, dar acestea nu au venit de la sine. Ţările din această regiune au fost într-un proces de recuperare a decalajelor competitive şi au beneficiat de fonduri UE, România fiind una dintre ţările beneficiare.
În opinia sa, România se află într-o situaţie particulară, cu venituri fiscale foarte joase, şi se bazează enorm pe fondurile UE, care ar putea fi mult mai scăzute în viitor. În afară de aceasta, ţările din regiune este posibil să fie nevoite să cheltuie mai mult pe apărare, iar economiile cu venituri fiscale mici vor avea o perioadă grea. În plus, România are deficite mari, bugetar şi de cont curent.