Actualitate
Start pentru cea mai așteptată listare
Oferta Publică Inițială a Hidroelectrica pentru vânzarea a 17,34% din acțiuni este, în sfârșit, în desfășurare. Fondul Proprietatea va vine parțial sau integral pachetul său de acțiuni de 19,94% din capitalul social, în funcție de cerere și de prețul oferit. Prețul de vânzare pentru o acțiune este între 94 și 112 lei, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica este evaluată între 42,28 miliarde lei (8,52 miliarde euro) și 50,38 miliarde lei (10,15 miliarde euro). Fondul Proprietatea speră să obțină un minimum de 7,33 miliarde lei pentru pachetul din ofertă, sumă aferentă prețului minim, de 94 de lei, din care se vor mai scădea trei procente din cererea investitorilor de retail din primele cinci zile, dar maximum 15% din totalul acțiunilor scoase la vânzare.
Perioada de vânzare se va încheia pe 4 iulie, iar listarea ar trebui să aibă loc pe 12 iulie. În prospectul de ofertă nu este prevăzut un număr minim de acțiuni vândute. Practic, Fondul Proprietatea și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor decide dacă oferta are succes sau nu. Oricum, persoanele fizice initeresate trebuie să știe că pot beneficia de un discont de 3% din prețul final dacă vor subscrie în primele cinci zile lucrătoare ale ofertei. În cazul în care oferta va fi suprasubscrisă, tranșa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la cel mult 20% din numărul total de acțiuni vândute. Fondul Proprietatea a avizat intermediarii să majoreze oferta până la întregul pachet de 19,94% dacă cererea va fi mai mare decât oferta.
Investitorii de retail pot subscrie în unitîțile Băncii Comerciale Române, BRD – Groupe Societe Generale, BT Capital Partners și Banca Transilvania și Swiss Capital. Interesant este că trei grupuri de investitori instituționali români („Investitorii Principali”) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei, adică au încheiat un acord de investiții cu Hidroelectrica și Fondul Proprietatea. Investitorii Principali s-au angajat să achizitioneze în total acțiuni în valoarea de 2,24 miliarde lei la Prețul de Ofertă. Practic, la cel mai mic preț, oferta este asigurată cu o cerere cel puțin 30%.
În primele ore de la startul ofertei, investitorii mici au depus cereri de cumpărare în valoare de peste 100 milioane lei. „Intervalul de preț din ofertă a fost stabilit după luni de întâlniri cu investitorii, este un preț pe care îl consideră avantajos”, a declarat Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica. De altfel, atât șeful Hidroelectrica, cât și Johan Meyer, directorul general al Franklin Templeton Romania, managerul Fondului Proprietatea, sunt foarte optimiști cu privire la succesul ofertei șși se așteaptă la suprasubscriere, astfel încât tot pachetul deținut de FP să fie vândut. „Din discuțiile pe care le-am avut până acum și cu investitorii străini, pot să spun că aceștia vor cumpăra o parte semnificativă din ofertă”, a spus Johan Meyer.
Răzvan Nicolescu, partener Deloitte Central Europe, specialist în energie, consideră că prețul din ofertă este unul corect dacă se raportează la producătorii de energie regenerabilă. „Aceștia au costuri de operare mici și sunt active verzi, atractive pentru fondurile de pensii, spre exemplu”, ne-a declarat Răzvan Nicolescu. „Cu siguranță, intermediarii și managerul Fondului Proprietatea și-au făcut bine calculele și la final operta va avea succes”, adaugă acesta, completând că va fi un eveniment foarte bun și pentru BVB și pentru statul român. La fel și Gabriel Biriș, co-manager partener la Biriș Goran, consideră că oferta se va încheia cu succes. „Sunt multe fonduri mari de investiții interesate de active precum Hidroelectrica”, ne-a declarat Gabriel Biriș.
Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București (BVB) este cel mai important eveniment diin ultimii ani, dacă nu din toată istoria pieței de capital din România. Oferta publică inițială a Hidroelectrica va fi cea mai mare din Europa în acest an, fiind o companie evaluată la aproximativ 11 miliarde de euro, peste evaluarea din oferta publică. Momentul ales, chiar dacă este forțat și de împrejurări fiind un jalon din PNRR, este propice pentru o companie producătoare de energie regenerabilă, fiind atractivă și pentru fondurile mari de investiții.
„Listarea Hidroelectrica este un punct de referință pentru piața de capital din România. Reputația companiei și dimensiunea foarte mare a tranzacției dovedește că Bursa de Valori București a atins un nivel ridicat de maturitate și atractivitate, plasând-o în aceeași ligă cu cele mai bine acoperite piețe din regiunea noastră și anume Polonia, Cehia și Ungaria. Succesul tranzacției va marca ferm România pe harta investitorilor străini activi în regiunea noastră. Cred că IPO-ul Hidroelectrica va fi un catalizator pentru reluarea trendului listărilor, pentru că va fi cel mai puternic argument că piața locală este capabilă să disloce sume importante de bani atunci când sunt oportunități de investiții. Totodată, IPO-ul Hidroelectrica va contribui considerabil la intrarea de noi investitori în piață. Cred că este fezabil ca până la finalul anului să ajungem la circa 200.000 de investitori pe piata de capital, datorită Hidroelectrica, dar și continuării programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis precum și a celorlalte listări preconizate, printre care aș aminti Salrom”, a declarat pentru Income Magazin directorul general al BVB, Adrian Tănase.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, având în portofoliul 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian, amplasate în opt sucursale pe tot teritoriul țării. Capacitatea de producție a energiei din resurse regenerabile, adică din apă, este de 6,3 GWh, iar capacitatea eoliană este de 108 MWh. Compania asigură aproape 30% din consumul anual al României într-un an hidrologic normal. În 2020 a livrat un total de 15 TWh, în 2021 a produs 16,9 TWh, iar anul trecut a generat 13,6 TWH, fiind un an dominat de secetă. Cota de piață a Hidroelectrica pe sectorul de furnizare consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020 până la 8% în 2022 și un total de aproape 500.000 de clienți. Anul trecut, compania a furnizat aproximativ 3,7 TWh clienților finali.
Deși anul trecut a fost unul secetos, Hidroelectrica a reușit venituri totale record de 9,2 miliarde lei, pe fondul prețurilor mari ale energiei. În 2021 a avut venituri de 6,5 miliarde lei, iar în 2020 de 3,85 miliarde lei. Profitul net a evoluat la fel: de la 1,45 miliarde lei în 2020, la 3,02 miliarde lei în 2021 și la 4,39 miliarde lei în 2022. În primul trimestrul al 2023, compania a avut venituri totale de 3,27 miliarde lei, generate de vânzarea a 4,83 TWh. Profitul operațional s-a ridicat la 2,18 miliarde lei, peste cel de 1,7 miliarde lei din primul trimestru al anului trecut, iar profitul net a fost de 1,72 miliarde lei, peste cel de 1,28 miliarde lei de anul trecut.
Ca dividende aferente profitului din 2022 Hidroelectrica va achita 3,9 miliarde lei acționarilor, adică statul român și Fondul Proprietatea. Acestea vor fi dividende uzuale, la care se vor adăuga dividende speciale în valoare de 435 milioane lei, care vor fi achitate în septembrie. De altfel, compania s-a angajat ca și în următorii ani să ofere sub formă de dividende cel puțin 90% din profit, un avantaj pentru viitorii acționari.
Statul român nu vinde acțiuni Hidroelectrica
Statul român deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea restul de 19,94%. Guvernul, în calitate de acționar majoritar, a aprobat listarea unui pachet din deținerea Fondului Proprietatea sau chiar a întregului pachet, pe data de 31 martie 2022. Hidroelectrica ar fi trebuit să fie listată cu un pachet de 15% din acțiuni până la finalul acestei luni, acesta fiind un jalon din PNRR, dar probabil startul ofertei inițiale de vânzare pînă la sfârșitul lunii și listarea în iulie vor fi date acceptate de Comisia Europeană.
Guvernul nu va vinde nicio acțiune deținută în cadru IPO și se angajează să nu vândă nicio acțiune în următoarele 12 luni. Și Fondul Proprietatea, în cazul în care nu va vinde integral pachetul deținut, va avea interdicție la vânzare timp de șase luni de la listare. Fondul Proprietatea estimează valoarea pachetului deținut la 2,2 miliarde euro. „IPO-ul istoric al Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din perioada următoare pentru România din punct de vedere economic și al capitalului de imagine pe care îl putem consolida în rândul marilor investitori internationali”, a mai spus Adrian Tănase. „Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica va fi posibilă după încheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat vreodată în România și va fi unul dintre cele mai mari IPO-uri realizate la nivel global în această perioadă”, a completat acesta. În ultimii cinci ani, la BVB au fost listate 163 de instrumente financiare (companii, obligațiuni și titluri de stat), cu o valoare cumulată de opt miliarde euro.
La IPO vor participa o bună parte dintre cei aproape 142.000 de investitori de la BVB, dar și cei care au active la diferite fonduri de investiții. Inclusiv participanții la fondurile de pensii private din Pilonul II, care sunt așteptate să participe cu achiziții semnificative. „Opt milioane de români vor putea beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participațiilor care vor deținute de fondurile de pensii private și o numeroasă comunitate investițională va putea investi direct în companie, beneficiind astfel de toate avantajele unei societăți listate la cota bursei, spune și Radu Hanga, președintele BVB.
Listări de succes în trecut
Istoria ne arată că listările companiilor din sectorul energetic deținute de statul român au avut succes printre investitori, atât cei de retail, cât și cei instituționali. Listarea transportatorului de gaze Transgaz, care s-a listat în 2007, a atras 65 milioane euro, a urmat unei oferte care a fost suprasubscrisă de 38 de ori pe tranșa destinată investitorilor mari și de 11 ori pe cea a investitorilor mici. Transelectrica s-a listat în 2006 printr-o ofertă publică inițială prin care a vândut 10% din capitalul social, emitentul atrăgând 34 milioane euro. Companie a făcut însă și o ofertă publică secundară în 2012 cu 15% din acțiunile companiei, pentru care a încasat, pentru statul român, 37,7 milioane euro. Oferta secundară a fost suubscrisă în proporție de 258% pe tranșa alocată investitorilor de retail și 120% pe cea destinată investitorilor instituționali.
Romgaz, producătorul de gaze naturale, s-a listat în 2013 printr-o ofertă în care statul român a vândut 15% din companie. Valoarea finală a ofertei a fost 391 milioane euro și a fost suprasubscrisă de 17 ori. Diferența a fost că Romgaz s-a listat și pe Bursa din Londra pentru a avea acces și la investitorii mari din Occident. Producătorul de energie nucleară Nulearelectrica s-a listat tot în 2013 printr-o majorare de capital social de 10% și emitere de acțiuni noi. Compania a adunat 63 milioane euro, iar oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori pe tranșa destinată investitorilor de retail (pe tranșa investitorilor instituționali nu a fost comunicat nivelul de subscriere). Nuclearelectrica a fost, de asemenea, listată la Bursa din Londra.
Un an mai târziu s-a listat și Electrica și cu o altă ofertă publică inițială de de valoare mare, record pentru BVB, mai exact 444 milioane euro. Chiar și la această valoare, oferta a fot suprasubscrisă cu 200%, adică a fost o cerere care se apropia de 1 miliard de euro. Dacă cererea pentru Electrica, la fel ca în cazul IPO Digi Communications din 2017, ne arată că există bani pe piața de capital din România, este posibil să vedem acest lucru repetându-se și în cazul Hidroelectrica.
Acțiunile Hidroelectrica vor intra la listare cu simbolul H2O direct în cadrul indicelui BET, dată fiind capitalizarea acesteia. „Este o listare foarte importantă pentru România cu implicații semnificative, inclusiv în ceea ce privește promovarea de către MSCI la statutul de Piață Emergentă”, spune Adrian Tănase, care adaugă „credem cu tărie în succesul acestei listări”. Fondul Proprietatea, acționar al Hidroelectrica și vânzător de acțiuni, estimează compania la aproape 11 miliarde euro, dar ecaluările date de analiști independenți din piață sunt mai conservatoare. Analiștii Prime Transaction evaluează compania la circa 50 miliarde lei, adică mai puțin de 10 miliarde euro. Nu putem decât aștepta evaluarea pe care o vor face investitorii de la BVB, care va depinde și de percepția pe care o au față de companie.