Opinii

Strategia națională „Una spunem, alta facem”

Posted on

Ana Bâtcă, coach, fondatoare Parenting 2.0

Ca orice popor, ne dorim să evoluăm, să avem o țară dezvoltată, cu oameni corecți, inteligenți, binevoitori, muncitori și implicați. Și, prin discursul lor, autoritățile par să susțină și ele acest deziderat. Însă, atunci când se ajunge la fapte, în special la alocarea banilor pentru susținerea anumitor domenii, lucrurile stau diferit. Una spunem și alta facem este la rang de strategie națională.

Dacă ascultăm discursurile publice ale aleșilor noștri referitoare la viitorul României, vom auzi declarații despre faptul că, pentru a construi un viitor așa cum ni-l dorim, este prioritar să investim în infrastructură, în educație, în digitalizare. Însă, când se adună în cabinetele ministeriale pentru a împărți banii din bugetul de stat, prioritară devine creșterea pensiilor cu 40%, în perspectiva anului electoral care urmează.

Pentru că, de curând, a fost eliminată obligația României de a limita bugetul de pensii la 9,4% din PIB, majorările de pensii care vor intra în vigoare din septembrie anul viitor vor împinge suma alocată pensiilor până la 11% din PIB. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2023 a fost de 2,1% din PIB, cel mai mic din istoria recentă ca pondere în vistieria țării. Și a fost nevoie ca profesorii să iasă în stradă pentru a primi măriri de salariu. Atenție, nu e cazul să vorbim despre a alege cine este mai importantă, generația tânără sau cea vârstnică, pentru că fiecare își are propriul rol în societate. Bătrânii pensionari au muncit și și-au făcut datoria de a plăti contribuțiile la pensie, în timp ce copiii sunt în plin proces de a se pregăti să se încadreze în piața muncii, la momentul potrivit.

Ce este important este să ne asumăm cuvintele și să avem o coerență între ceea ce spunem și ce facem. Lucru pe care guvernanții noștri nu îl fac, dimpotrivă, în timp ce clamează susținerea domeniilor de viitor, pentru a impresiona angajații, viitorii angajați, precum și autoritățile de la Bruxelles, decid să majoreze pensiile chiar peste un plafon stabilit anterior. Din păcate, nu este prima și, cel mai probabil, nici ultima dată când, în preajma anilor în care au loc alegeri, Guvernul pune în mișcare cea mai performantă armă electorală: creșterea pensiilor, în încercarea de a-i convinge pe vârstnicii care vin la vot să pună ștampila pe partidul sau candidatul lor. Doar că, în aceste condiții, discursul despre importanța investițiilor în domeniile de viitor este gol de conținut, pentru că strategia guvernanților este să spună una, și să facă alta, mai exact, ceea ce îi ajută să câștige voturi.

Cele mai citite știri

Exit mobile version