Actualitate
SUA: Inflaţia şi cheltuielile de consum au crescut în septembrie
Un indicator al inflaţiei urmărit cu atenţie de Rezerva Federală americană a înregistrat în septembrie cel mai semnificativ avans lunar din aprilie, ceea ce ar putea determina Fed să încetinească ritmul reducerii dobânzii, transmite Bloomberg.
Conform datelor publicate joi de Biroul de Analize Economice de la Departamentul american al Comerţului, indicele PCE (personal consumption expenditures), excluzând produsele volatile precum alimentele şi energia, a crescut la 0,3% în septembrie, după un avans de 0,2% luna precedentă. În ritm anual, indicele PCE a urcat cu 2,1% în septembrie, cel mai redus nivel din 2021 şi uşor peste ţinta Fed, de 2%.
Cheltuielile de consum ajustate în funcţie de inflaţie au crescut cu 0,4% în septembrie, o accelerare faţă de luna precedentă, sprijinite de majorarea salariilor. Rata de economisire a scăzut la 4,6%, cel mai redus nivel din 2023.
Datele vin după ce miercuri Departamentul american al Muncii a informat că economia SUA a menţinut ritmul solid de creştere în trimestrul trei din 2024, scăderea inflaţiei şi majorările salariale stimulând cheltuielile de consum.
Cea mai mare economie mondială a înregistrat o creştere anuală de 2,8% în perioada iulie-septembrie 2024, după un avans de 3% în trimestrul doi din 2024. Analiştii estimau o expansiune de 3% în trimestrul trei din 2024.
Inflaţia puternică din ultimii ani este una dintre principalele preocupări ale alegătorilor americani, care la data de 5 noiembrie vor avea de ales între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump.
Indicele PCE este indicatorul de inflaţie preferat de Banca Centrală a SUA (Fed), care vrea să aducă creşterea preţurilor la 2% în ritm anual, un nivel considerat sănătos pentru economie.
Luna trecută, Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările. Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din 6-7 noiembrie oficialii Fed să reducă din nou dobânda.