Timp liber

Tendințele toamnei: relaxare la plajă și circuite

plaja constanta romania
Foto: iStock

Toamna a devenit, de câțiva ani, anotimpul preferat de mulți români pentru programarea concediilor. Fie că aleg un circuit turistic în țară sau în străinătate, fie că merg la plajă, într-o zonă unde temperaturile sunt foarte ridicate, românii călătoresc aproape la fel de mult ca vara, în special în lunile septembrie și octombrie.

Toamna este cel mai diversificat sezon din punct de vedere turistic. „Septembrie este deja o lună caldă atât pentru destinațiile mediteraneene cât și, mai ales, pentru litoralul Mării Negre. Mulți turiști aleg încă destinații însorite, de plajă, în septembrie și prima parte din octombrie, pe litoralurile românesc și bulgăresc, dar mai ales în Grecia, Turcia, Italia, Spania, Malta, Cipru sau Portugalia. Toamna este sezonul de vârf în Egipt, vara fiind extrem de cald. De asemenea, sunt foarte căutate destinații precum Tunisia, Maroc sau Emiratele Arabe Unite, în special Dubai”, explică Traian Bădulescu, consultant în turism.

La plajă, până în noiembrie

De la litoralul bulgăresc la stațiuni balneoclimaterice din România, de la plajele Greciei și până la frumusețea Turciei, există o gamă diversificată de opțiuni pentru călătorii în toamna aceasta. „Pe litoralul bulgăresc, anumite hoteluri, multe dintre ele în regim all-inclusive, sunt deschise până în octombrie și oferă turiștilor români ocazia de a se bucura de plajele linistite și de atmosfera relaxantă. Nisipurile de Aur, Albena și Sunny Beach sunt destinații populare care oferă servicii de calitate și o varietate de activități pentru întreaga familie. Pe litoralul românesc, turiștii mai pot găsi hoteluri deschise până pe 15-20 septembrie, însă în Mamaia, Constanța sau Eforie sunt hoteluri cu încălzire centrală, deschise tot timpul anului”, explică Lucian Bădîrcea, director general al agenției IRI Travel.

În Grecia și Turcia este ca vara

Sunt foarte căutate și destinații precum Halkidiki, insulele Rhodos, Creta și Zakynthos, unde încă se poate face plajă și se poate înota în mare sau în piscinele în aer liber. Până la sfârșitul lunii octombrie sunt temperaturi de 25 – 30 de grade Celsius, iar toamna este o perioadă ideală pentru a călători în Grecia și în Turcia, unde luna octombrie oferă condiții ideale pentru plajă, înot și alte activități exterioare. Regiuni și stațiuni precum Antalya, Bodrum, Kușadasi și Marmaris continuă să atragă turiștii, un atu al rivierei turcești îl reprezintă hotelurile cu servicii all-inclusive.

Pentru destinațiile de litoral, luna septembrie și prima parte a lunii octombrie reprezintă un avantaj financiar, tarifele fiind cu până la 50% mai reduse decât cele practicate în sezon. 

Agenția DAL Travel mizează pe 114 circuite, ca destinații de toamnă, în perioada 1 septembrie-31 noiembrie, dintre care aproximativ 40% sunt deja vândute. „Din ce în ce mai mulți turiști aleg croaziere pe trasee precum Japonia – Hong Kong – Vietnam – Singapore, Panama – Columbia – Curacao – Bonaire – Aruba sau în Golful Persic”, explică Daniela Nedelcu, director general DAL Travel.

Și România este una dintre destinațiile preferate de cei care aleg să plece în vacanță toamna. „Unul dintre cele mai solicitate și inedite programe pe care le-am creat este ‘Cele mai frumoase sate din România’. Sunt turiști care apreciază din ce în ce mai mult circuitele care reunesc grupuri cu pasiuni commune”, spune și Costin-Ion Corboianu, director general al agenției Scorilo Travel Vacanțe, specializată în turism intern.

Cele mai recente știri

To Top