Actualitate

Trei mărci româneşti se regăsesc în Top 10 al brandurilor preferate de către români

Posted on

Trei mărci româneşti se află în topul celor mai importante zece branduri preferate de către români, la categoria bunurilor de larg consum (FMCG), arată datele incluse în Raportul CPS GfK Brand Footprint Europa 2024, publicat miercuri.

Potrivit cercetării de specialitate, pe podiumul clasamentului din acest an se află Coca-Cola, Pepsi şi Dr. Oetker iar între cele zece poziţii ale ierarhiei se regăsesc şi trei mărci „Made in Romania”, respectiv Borsec (locul 5), Boromir (6) şi Zuzu (10).

Analiza mai arată faptul că jumătate dintre mărcile din Top 10 au reuşit să-şi mărească baza de cumpărători în ultimul an şi, prin urmare, valoarea indicatorului CRP (Consumer Reach Points) a crescut. Este vorba despre Pepsi, Dr. Oetker, Chio, Borsec şi Boromir. Acesta din urmă este singurul brand nou intrat între primele zece locuri, în ediţia 2024 a raportului citat.

De asemenea, Roshen – cea mai mare marcă de ciocolată din Ucraina – a înregistrat cea mai rapidă creştere a acoperirii pieţei din Top 100 branduri FMCG din România, acesta fiind „Most Rapid Growth Brand”, în acest an.

Raportul Brand Footprint Europe face parte din seria Global Brand Footprint, în parteneriat cu Kantar Worldpanel. Datele sunt colectate din 21 de pieţe europene şi au analizat peste 20.600 de mărci FMCG (mărcile private ale retailerilor nu sunt incluse). Indicatorul Consumer Reach Points (Puncte de Contact cu Consumatorul) – CRP se calculează prin înmulţirea a trei cifre: populaţia gospodăriilor dintr-o ţară, penetrarea (procentul de gospodării care cumpără brandul X) şi alegerea consumatorului (cât de des este cumpărat brandul X). Alimentele proaspete fără cod de bare (de exemplu, fructele şi legumele), bateriile şi hrana pentru animale de companie nu sunt incluse în analiză.

Panelul de consumatori GfK este activ pe piaţa românească de cercetare de peste 25 de ani. Consumer Panel Services GfK ajută cele mai recunoscute mărci de bunuri de larg consum şi retail din lume să planifice, să urmărească şi să-şi activeze strategiile de produse, promovare şi retail cu agilitate, viteză şi certitudine totală.

Potrivit sursei citate, în urma achiziţiei CPS GfK de către YouGov, în ianuarie 2024, raportul Brand Footprint Europe din acest an include pentru prima dată date de la YouGov BrandIndex, instrumentul zilnic de urmărire a brandurilor şi concurenţilor oferit de YouGov. Datele combinate de la YouGov şi CPS GfK valorifică expertiza ambelor companii pentru a oferi o perspectivă cuprinzătoare asupra motivaţiilor şi preferinţelor care stau la baza acţiunilor consumatorilor.

Cele mai citite știri

Exit mobile version