Actualitate
UE ar putea face concesii în cazul sancţiunilor impuse unei bănci ruseşti. Ce așteaptă oficialii europeni de la Moscova
Uniunea Europeană ia în considerare propunerea ca Banca Agricolă Rusă să înfiinţeze o filială pentru a se reconecta la reţeaua financiară globală, ca o favoare pentru Moscova, în speranţa că în acest fel Kremlinul va accepta prelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, scrie luni Financial Times, citat de Reuters.
În condiţiile în care Rosselhozbank este sub regimul sancţiunilor, demersul are ca scop salvarea acordului ce asigură transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, în privinţa căruia Moscova dă tot mai multe semnale că nu va mai accepta prelungirea lui după data de 17 iulie, când expiră.
Rusia a declarat săptămâna trecută că nu vede niciun motiv pentru a prelungi acordul după 17 iulie, deoarece Occidentul a acţionat într-un mod „scandalos” în legătură cu aplicarea tuturor prevederilor sale. Totodată, Moscova a asigurat ţările sărace că exporturile de cereale ruseşti vor continua.
Propunerea Moscovei, făcută Uniunii Europene prin intermediul unor discuţii intermediate de ONU, ar permite unităţii bancare ruseşti să se ocupe de plăţile legate de exporturile de cereale, a precizat FT, citând surse care au cunoştinţă despre acest subiect.
Noua filială bancară ar avea permisiunea de a utiliza sistemul global de mesagerie financiară SWIFT, care a fost închis pentru cele mai mari bănci ruseşti după invazia rusă din Ucraina de anul trecut.
Rusia şi Ucraina sunt doi actori importanţi pe pieţele de cereale şi seminţe oleaginoase, iar Rusia domină, de asemenea, piaţa îngrăşămintelor.
Pe lângă restabilirea accesului la SWIFT, Rusia doreşte, de asemenea, pentru a accepta prelungirea acordului de la Marea Neagră, reluarea livrărilor de maşini agricole şi piese de schimb, precum şi eliminarea restricţiilor privind asigurările şi reasigurările transporturilor maritime.