Tehnologie

UE examinează presupuse practici anticoncurenţiale pe piaţa cipurilor utilizate pentru inteligenţa artificială, dominată de Nvidia

Posted on

Foto: iStock

Uniunea Europeană examinează presupuse practici anticoncurenţiale pe piaţa cipurilor utilizate pentru inteligenţa artificială, dominată de Nvidia, potrivit unor surse Bloomberg, citate de News.ro.

Comisia Europeană a colectat în mod informal opinii cu privire la practicile potenţial abuzive din sector pentru unităţile de procesare grafică (GPU), utilizate pentru lucrul cu inteligenţa artificială şi pentru jocuri, pentru a înţelege dacă este nevoie de intervenţie viitoare, se arată în articolul citat de Reuters.

Investigaţia, aflată în stadiul iniţial, ar putea să nu ducă la o anchetă oficială sau la sancţiuni, a adăugat articolul.

Nvidia, care deţine aproape un monopol pe piaţa GPU-urilor, cu o cotă de piaţă de 80%, a refuzat să comenteze, în timp ce Comisia Europeană nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii a Reuters.

Autorităţile franceze au intervievat, de asemenea, jucătorii de pe piaţă cu privire la rolul cheie al Nvidia în cipurile AI, politica sa de preţ, deficitul de cipuri şi impactul acestora asupra preţurilor, a adăugat articolul.

Autoritatea pentru concurenţă a Franţei a efectuat marţea vtrecută o percheziţie asupra unei companii din ”sectorul plăcilor grafice”, despre care o persoană cu informaţii directe a declarat pentru Reuters că este Nvidia.

Acţiunile Nvidia şi cererea pentru cipurile sale au crescut după succesul mare al chatbotului AI ChatGPT, anul trecut.

Cipurile companiei se găsesc în aproape toate sistemele la nivel global care alimentează aplicaţii precum ChatGPT, motiv pentru care Nvidia este singura firmă de semiconductori cu o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari din lume.

Cele mai citite știri

Exit mobile version