Energie

UE nu va prelungi plafonul impus asupra prețurilor la gaze

Posted on

Foto: iStock

Uniunea Europeană intenționează să lase plafonul impus asupra prețurilor la gaze să expire la finele acestei luni, așa cum era programat, au declarat pentru Reuters diplomați UE, un semn că a trecut cea mai gravă criză a energiei din Europa.

Bruxelles a introdus prima dată limita de preț în decembrie 2022, după luni în care prețul energiei a atins niveluri ridicate, cauzate de reducerea livrărilor de gaze rusești, în urma invadării Ucrainei.

Dar măsura, destinată să se aplice numai în situația în care prețurile europene la gaze trec de 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh), un nivel care nu a mai fost atins din primele zile ale războiului din Ucraina, nu s-a aplicat niciodată.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale se tranzacționau luni la aproximativ 49 euro pentru un MWh. Este o ușoară creștere față de săptămâna trecută, dar departe de nivelul din august 2022, când cotațiile la gaze naturale au depășit 300 euro pentru un MWh.

Diplomații UE au declarat pentru Reuters că executivul comunitar a informat statele membre că intenționează să lase plafonul impus asupra prețurilor la gaze să expire la finele acestei luni.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă luni comentarii.

‘Întregul pachet adoptat în 2022 a fost într-un anumit context și a fost propus pentru o perioadă de timp limitată’, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În 3 ianuarie, ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin afirma că Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgență vizând plafonarea prețului gazelor naturale și să impună o limită de 60 de euro pentru un MWh, în ideea de a evita un posibil șoc al prețurilor la energie.

Temerile referitoare la un șoc energetic s-au intensificat după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord referitor la tranzitul gazelor naturale rusești, punând capăt mai multor decenii de dominație a Moscovei asupra piețelor energetice europene.

‘Cred că, la acest moment, UE ar trebui să reînnoiască plafonul de preț, dar nu la 180 de euro, acum ar trebui fixat la 50 sau 60 de euro’, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru un post de radio.

Cele mai citite știri

Exit mobile version