Energie

UE transformă clădirile în centrale fotovoltaice

Posted on

Aplicarea standardului pentru acoperișuri solare al Uniunii Europene ar putea facilita instalarea a 150 GW până la 200 GW de fotovoltaice pe acoperișuri, potrivit asociației SolarPower Europe. Standardul face parte din Directiva privind performanța energetică a clădirilor, care a intrat în vigoare în cursul lunii mai, iar acum statele membre au doi ani la dispoziție pentru a transpune prevederile directivei în legislațiile naționale. Adoptarea pe scară largă a instalațiilor solare pe acoperișuri este de așteptat să reducă semnificativ atât consumul de energie, cât și emisiile de gaze cu efect de seră, conducând la reduceri substanțiale de costuri pentru consumatori casnici și companii.

Implementarea cu succes a standardului UE pentru energie solară pe acoperiș (standardul Solar Rooftop) în conformitate cu Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) ar putea genera energia necesară pentru 56 de milioane de case europene, arată o analiză SolarPower Europe. Noua directivă impune ca toate clădirile noi să fie pregătite pentru energia solară.

Cum se va aplica standardul Solar Rooftop

Standardul UE pentru acoperișuri solare se va aplică noilor clădiri nerezidențiale și publice din 2027, iar clădirilor nerezidențiale existente din 2028 după ce, în prealabil, vor fi supuse unor renovări majore. De asemenea, clădiri rezidențiale construite începând cu 2030 vor fi dotate obligatoriu cu panouri fotovoltaice, iar până în 2031 toate clădirile publice vor trebui să aibă panouri. Potrivit analizei citate, noua directivă va impulsiona autoritățile publice, cum ar fi de exemplu administrațiile locale să treacă la reducerea facturilor la energie pentru clădirile pe care le administrează, precum spitalele și școlile, reducând în același timp și dependența de combustibilii fosili.
Cel mai important, standardul va debloca potențialul acoperișurilor mari, cum ar fi cele ale clădirilor de birouri, clădiri comerciale sau parcări. Anumite clădiri, cele cu destinații agricole sau clădirile istorice vor putea fi exclude de la prevederile noii directive. „Încălzirea cu energie solară și mașinile vor reduce costurile caselor durabile. Asocierea inteligentă a energiei solare de pe acoperiș cu vehiculele electrice și pompele de căldură va reduce impactul asupra rețelei și chiar va oferi suport direct rețelei prin furnizarea de servicii de flexibilitate în perioadele de stres ale rețelei. Acest lucru va necesita eliminarea blocajelor în calea electrificării și asigurarea că operatorii de rețea pot profita de acest potențial de flexibilitate”, a declarat Jan Osenberg, Senior Policy Advisor la SolarPower Europe

România își adapteză legislația

În cursul lunii martie, Senatul a adoptat tacit un proiect iniţiat de mai mulți parlamentari care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, în sensul folosirii suprafeţei acoperişurilor clădirilor publice pentru montarea de panouri fotovoltaice. Potrivit Expunerii de motive, demersul pentru utilizarea suprafeţelor acoperişurilor organismelor publice pentru montarea de panouri fotovoltaice este susţinut şi de raportul Greenpeace „O resursă nefolosită – Potenţialul fotovoltatic al clădirilor publice din România”. „Energia solară fotovoltaică a devenit în ultimii ani cea mai ieftină sursă de energie în Europa şi în majoritatea ţărilor din lume. Costurile panourilor fotovoltaice au scăzut cu până la 95% între 2009 şi 2020”, conform raportului menţionat. Proiectul așteaptă acum votul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Proiectele industriale noi vin la pachet cu panouri

În România, dezvoltatorii au răspuns nevoilor companiilor chiriaşe. Drept urmare, noile proiecte de spaţii industriale şi logistice (I&L) includ acum, în ofertele standard, sisteme fotovoltaice. Între timp, şi la nivelul proiectelor mai vechi sunt explorate modalităţi de finanţare pentru instalarea unor astfel de sisteme, arată un studiu realizat de CBRE, companie de pe piaţa de servicii comerciale şi investiţii în real estate. Legislaţia actuală permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrică şi chiar pentru a furniza energia în exces către reţea, transformând utilizatorii în prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat şi utilizat în perioadele în care alimentarea directă nu este posibilă, datorită schemei de compensare pentru consumul de energie, în vigoare până în 2030.

Liderii energiei pe acoperișuri

Capacitatea de generare a energiei solare instalată pe acoperişurile clădirilor a crescut în 2022 cu 49%, la un total de 118 GW, Spania aflându-se în fruntea ţărilor europene care au instalat cel puţin 1 GW, conform unui raport al asociației SolarPower Europe. Potrivit ultimelor date disponibile, China, SUA, India, Brazilia şi Spania conduc în top. Raportul semnalează că în 2022 a fost instalată o capacitate de generare a energiei solare ce acoperă consumul a 36 milioane de locuinţe.

Cele mai citite știri

Exit mobile version