Actualitate

Un nou ETF a fost lansat la Bursa de Valori Bucureşti

Posted on

InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiţii din Croaţia, cu active de 500 de milioane de euro în administrare, a listat miercuri primul ETF (Exchange Traded Fund) de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care urmăreşte performanta indicelui BET-TRN, informează un comunicat al bursei.

Indicele BET-TRN este varianta de randament total net a indicelui BET, care reflectă atât evoluţia preţurilor celor mai importante companii româneşti listate la bursă, cât şi a reinvestirii dividendelor nete oferite de către acestea.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF se tranzacţionează la BVB sub simbolul bursier ICBETNETF şi a debutat la un preţ de 74,63 de lei pentru o unitate de fond.

„Avem tot mai mulţi investitori la Bursă de Valori Bucureşti, iar piaţa de capital locală le oferă tot mai multe oportunităţi de diversificare a portofoliului, de la acţiuni, obligaţiuni, produse structurate, până la ETF-uri. Atât creşterea numărului de investitori de retail, cât şi a activelor nete a fondurilor ce investesc la BVB au generat, de la începutul anului, o majorare a capitalizării bursiere până la 356 de miliarde lei. Apetitul investitorilor de a tranzacţiona unităţi de fond listate la bursă a crescut în ultimii ani. Începând de astăzi aceştia au acces la un nou instrument investibil prin care pot accesa perfomanţa celor mai importante 20 de companii listate la BVB. Ne bucură parteneriatul cu echipa InterCapital Asset Management care a creat acest fond de investiţii tranzacţionabil, disponibil acum pe trei pieţe din regiune: Bucureşti, Zagreb şi Ljubljana”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti, în comunicat.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al InterCapital Asset Management, Ivan Kurtovic, a transmis că InterCapital îşi doreşte să contribuie la internaţionalizarea pieţei de capital din România.

„ETF-ul BET-TRN, tranzacţionabil acum la Bursele de Valori Bucureşti, Zagreb şi Ljubljana, constituie un pas important în această direcţie, cu atât mai mult cu cât această este prima listare a unui fond străin la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a marca intrarea noastră pe piaţă de capital din România vom suspenda comisionul de administrare pentru ETF-ul nostru pe toate cele trei pieţe. Acest comision, care este deja cel mai mic de pe piaţă, va fi eliminat până la 31 iulie, promovând astfel şi mai mult acest produs în rândul investitorilor locali (…)”, a declarat Ivan Kurtovic.

Potrivit BVB, InterCapital BET-TRN UCITS ETF urmăreşte performanţa indicelui BET-TRN, varianta de randament total net a indicelui BET, care include 20 de companii de tip blue-chip româneşti: Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, BRD Groupe Societe Generale, Nucleaelectrica, DIGI Communications, Electrică, Transgaz, MedLife, Fondul Proprietatea, One United Properties, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Sphera Franchise Group, Bursă de Valori Bucureşti, Purcari Wineries şi Conpet.

Indicele BET-TRN a fost lansat în octombrie 2021 şi de la acel moment a înregistrat o creştere de 61%, până la valoarea de 37.015 puncte.

Listarea InterCapital BET-TRN UCITS ETF a fost realizată cu sprijinul Investimental, cel mai nou broker pe piaţa de capital din România, care activează şi în calitate de Market Maker al ETF-ului.

„Acest ETF este un instrument extraordinar pentru oricine doreşte să investească, oferind un preţ competitiv şi diversificare în rândul celor mai bune 20 de companii listate în România. De asemenea, acest produs oferă o modalitate simplă şi eficientă pentru investitori, în special pentru cei fără experienţă sau resurse, de a înţelege mecanismele pieţei de capital. Viziunea noastră este să devenim un broker de referinţă pe piaţa de capital din România, iar facilitarea accesului la oportunităţile de capital locale reprezintă un pilon cheie în atingerea acestui obiectiv”, a susţinut Mihaela Biciu, CEO Investimental.

Activele curente administrate de InterCapital BET-TRN UCITS ETF au depăşit 8 milioane de euro, din momentul în care InterCapital Asset Management a lansat în regiune ETF-ul pe indicele BET-TRN. Investitorii din Croaţia şi Slovenia au acces la performanţa companiilor de pe piaţa românească de capital din mai 2023, respectiv din ianuarie 2024, atunci când InterCapital Asset Management a listat pe pieţele respective ETF-ul care urmăreşte indicele BET-TRN.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF este al treilea ETF disponibil investitorilor la BVB, alături de un ETF care are ca referinţă indicele BET şi de un ETF sectorial, care are ca referinţă indicele BET-NG, dedicat sectorului energie şi utilităţi aferente.

Cu aproape 20 de ani de experienţă şi un portofoliu care include 19 fonduri clasice şi 4 ETF-uri, InterCapital este cea mai mare companie independentă de gestionare a activelor din Croaţia, gestionând 500 milioane de euro.

Cele mai citite știri

Exit mobile version