Energie

Ungaria crește importurile de gaze din România

gaz aragaz gaze naturale
Foto: iStock

De la 1 octombrie, până la 300.000 de metri cubi de gaze naturale pe oră ar putea ajunge în Ungaria din România, în loc de 280.000 de metri cubi pe oră cum se întâmplă acum, scrie hungarytotadau.hu. Investiția pentru a face posibil acest lucru a avut loc în cadrul unei cooperări între operatorii de sistem din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Ca urmare a optimizării sistemului de transport între Transgaz S.A. din România și FGSZ Ungaria, capacitatea tehnică a punctului de trecere a frontierei Csanádpalota pentru transportul de gaze naturale din România în Ungaria va crește de la 280 de mii de metri cubi pe oră, cât este în prezent, la 300 de mii de metri cubi pe oră, începând cu 1 octombrie 2023.

Dezvoltarea este considerată de către operatorii de sisteme de transport ca fiind un prim pas important al inițiativei „Inelul de solidaritate”, care vizează oferirea unor capacități de transport sporite pentru sursele alternative de gaze naturale care vin din sud către regiunea Europei Centrale și de Est, prin cooperarea strânsă și dezvoltarea progresivă a operatorilor de sistem din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia.

În 2021, traseul transportului de gaze în Ungaria s-a schimbat semnificativ față de deceniile anterioare. Ruta tradițională de aprovizionare Ucraina-Ungaria a fost completată cu livrări din Serbia, se arată în cea mai recentă publicație comună a Oficiului pentru Energie și a operatorului de transport gaze din Ungaria, compania FGSZ, pe această temă. Nu au fost contractate gaze rusești din Ucraina, dar importurile din România au crescut semnificativ, iar de la sfârșitul lunii decembrie gazele provin și din Croația.

Cele mai recente știri

To Top