Asigurări

UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor

Posted on

Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe, reiese din cel mai recent studiu privind percepţia românilor faţă de asigurările auto, realizat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Conform unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), studiul relevă şi faptul că două treimi dintre respondenţi, respectiv 68%, cred că fraudele din asigurări impactează preţul RCA pentru toată lumea, în timp ce doar 28% consideră că doar pentru cei implicaţi în accident.

„După cum se observă, intervievaţii susţin în proporţii mai mari realitatea, şi anume faptul că fraudele din asigurări reprezintă într-adevăr un factor important care influenţează nivelul primei RCA. Reamintim că, recent, poliţiştii din Argeş au reţinut şapte persoane într-un dosar de fraudă cu asigurări RCA. Suspecţii sunt acuzaţi că ar fi regizat accidente rutiere şi apoi ar fi pretins bani de la asiguratori. Din păcate, astfel de cazuri, reflectate de mass-media, nu mai reprezintă de mult cazuri izolate”, subliniază reprezentanţii UNSAR.

Aceeaşi cercetare sociologică realizată de IRES arată şi că majoritatea şoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult şi foarte mult situaţia în care costul reparaţiei efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliţei RCA, faţă de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui şofer.

„Atât fenomenul fraudelor, cât şi creşterile costurilor cu reparaţiile sunt factori care conduc la creşterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei şi care, în final, se suportă din primele de asigurări pe care toţi deţinătorii de vehicule au obligaţia să le plătească”, menţionează sursa citată.

Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES în primul trimestru al acestui an, pe un eşantion reprezentativ de 1.028 respondenţi de peste 18 ani, care conduc un autovehicul.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Asiguratorii din România membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Cele mai citite știri

Exit mobile version