Asigurări
UNSAR: Peste 220 de dosare de daune deschise din cauza furtunilor în această lună
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuinţelor şi companiilor, ca urmare a pagubelor produse bunurilor şi clădirilor, arată o analiză realizată de Uniunea Naţional[ a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR).
Potrivit sursei citate, 80% dintre aceste dosare de daună au fost avizate în baza asigurărilor de locuinţe, restul de 20% fiind notificate în baza asigurărilor de bunuri şi proprietăţi pentru companii.
Organizaţia menţionează că furtunile se află în topul riscurilor de care românii se tem atunci când se gândesc la locuinţele lor. Astfel, 3 din 10 români se tem că locuinţa le-ar putea fi afectată de o furtună la un moment dat, conform celei mai noi cercetări sociologice realizate de IRES la solicitarea UNSAR.
„Primăvara au loc, în mod obişnuit, schimbări bruşte ale vremii. Aşadar, este cu atât mai important să ne informăm şi să luăm cea mai bună decizie pentru noi şi cei dragi privind protecţia prin asigurare. Indiferent că vorbim despre dezastre naturale, incendii, furtuni, explozii sau avarii ale instalaţiilor din locuinţele noastre, acestea pot fi asigurate”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.
În România, pagubele produse locuinţelor de furtuni pot fi acoperite în baza asigurărilor facultative. Aceste poliţe se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.
„Circa 100.000 euro au fost plătiţi în fiecare zi calendaristică a anului trecut, ca despăgubiri, doar în baza asigurărilor de locuinţe. Este deci foarte important să ne protejăm locuinţele prin încheierea unei poliţe de asigurare”, a subliniat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri şi Proprietăţi în cadrul UNSAR.