Opinii

Va fura inteligența artificială joburile oamenilor?

Posted on

Foto: iStock

Inteligența artificială este folosită de tot mai mulți, așa că nu e de mirare că a devenit în ultima vreme o temă importantă pe agenda publică. Dacă pentru unii reprezintă un instrument interesant și amuzant de încercat, fie pentru distracție, fie pentru o mână de ajutor, pentru alții înseamnă o sursă de îngrijorare și de teamă că joburile lor (așa cum sunt ele acum) ar putea fi înlocuite curând de „roboți”.

Discutam zilele trecute cu o fostă colegă, care acum este copywriter și autor de articole pentru o companie de marketing, despre… inteligența artificială. „Mi-e teamă că jobul meu o să devină inutil. Nu îmi mai vine să fac nimic, e din ce în ce mai greu să-mi fac treaba”, mi-a spus. Și nu e primul om cu care discut care se teme pentru viitorul său profesional. I-am răspuns că aplicațiile care au la bază inteligența artificială sunt doar niște unelte care (încă) nu pot funcționa independent. I-am spus și că poate să folosească aceste unelte pentru a-și potența munca și a-și optimiza timpul petrecut pentru a face research, pentru că inteligența artificială ne poate degreva uneori de unele sarcini și ne poate ajuta să ne axăm mai mult pe creativitate. Și a fost deschisă să învețe…

Dezvoltarea Inteligenței Artificiale (AI) va conduce la dispariția a 24,7 milioane de locuri de muncă până în anul 2027, dar va crea alte 14,9 milioane de locuri de muncă, multe dintre acestea în tehnologie, arată cel mai recent studiu Forrester. Un al raport legat de viitorul locurilor de muncă, publicat în cursul anului trecut de World Economic Forum arată că, în următorii cinci ani, peste 7,1 milioane de posturi vor fi preluate de către roboți, cele mai afectate țări fiind SUA, Japonia, China, Franța, Germania, India, Italia, Australia și Marea Britanie. În plus, peste 35% din abilitățile și competențele căutate în prezent printre angajați se vor schimba, lucru susținut și de raportul FutureProof Yourself – Tomorrow’s Jobs, publicat de Microsoft, care relevă faptul că 65% dintre elevii din zilele noastre vor avea joburi care încă nu există.

Pentru mine a trecut aproape un deceniu de când am început să mă interesez ce-i cu inteligența artificială, cum funcționează algoritmii de machine learning și cred că acum este cel mai bun moment să aflu de la oameni mai pricepuți decât mine la ce să ne așteptăm și ce loc pot ocupa în viața de zi cu zi. Și trebuie spus: un AI e atât de bun pe cât de bune sunt datele care stau la baza acestuia. Poate învăța mai mult și mai mult sau poate rămâne limitat. La fel și omul, poate învăța să „conviețuiască”, să folosească inteligența artificială și să își dezvolte cunoștințele sau poate să cadă în cealaltă extremă și doar va aștepta ca în orice moment un „robot” să-l înlocuiască…

Cele mai citite știri

Exit mobile version