Tehnologie

Xiaomi a livrat primul său automobil electric dintre cele 100.000 pentru care a primit comenzi

masini electrice
Foto: iStock

Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a informat miercuri că a primit peste 100.000 de comenzi pentru primul său automobil electric, denumit SU7, prescurtarea de la Speed Ultra 7, adăugând că a fost livrat clienţilor şi primul lot din acest model prezentat în urmă cu o săptămână, transmite Reuters.

Joia trecută, Xiaomi a prezentat modelul SU7 care costă 215.900 de yuani (29.900 de dolari) în varianta de bază şi poate ajunge până la 299.900 de yuani pentru modelul SU7 Max. Xiaomi i-a avertizat atunci pe potenţialii cumpărători ai sedanului SU7 că au de aşteptat între patru şi şapte luni până când vor intra în posesia automobilului, o dovadă a interesului puternic generat în rândul cumpărătorilor.

„Automobilul Xiaomi a debutat în mod oficial, revoluţia reală a automobilelor inteligente a început în mod oficial şi cu siguranţă China va da naştere unei companii excelente precum Tesla”, a declarat directorul general şi fondatorul Xiaomi, Lei Jun, la o ceremonie în cadrul căreia primii clienţi ai SU7 au intrat în posesia automobilelor.

Primul lot de automobile SU7 livrate a fost compus dintr-un număr limitat de 5.000 de unităţi, pe care Xiaomi le avea deja produse, denumit „Founder’s Edition”, şi care sunt echipate cu accesorii suplimentare pentru primii cumpărători.

Acţiunile Xiaomi au înregistrat marţi un avans de până la 16%, graţie interesului crescut generat de modelul SU7, în pofida faptului că o firmă de brokeraj a calculat că Xiaomi va pierde aproximativ 10.000 de dolari la fiecare automobil electric pe care îl va vinde în acest an. În cursul zilei de marţi, Xiaomi a ajuns la un moment dat la o capitalizare de piaţă de 55 de miliarde de dolari, mai mare decât cea a constructorilor auto americani tradiţionali General Motors şi Ford, care aveau o capitalizare de piaţă de 52, respectiv 53 de miliarde de dolari.

Xiaomi a decis să îşi facă debutul pe piaţa aglomerată a automobilelor electrice din China cu un model care costă sub 30.000 de dolari, mai puţin decât costă un Model 3 de la Tesla în China. Chiar dacă cea mai mare piaţă auto din lume este una dificilă pentru noii intraţi, din cauza unui război agresiv al preţurilor şi încetinirii cererii pentru automobilele electrice, analiştii au subliniat faptul că Xiaomi are lichidităţi mai mari decât majoritatea start-up-urilor din domeniul vehiculelor electrice buzunarele iar expertiza sa în domeniul smartphone-urilor îi conferă un avantaj competitiv când vine vorba de panourile de bord inteligente ale automobilelor, un accesoriu căutat de consumatorii chinezi.

Xiaomi realizează cea mai mare parte din cifra sa de afaceri de 37,5 miliarde de dolari din vânzarea de smartphone-uri.

Lansarea SU7 reprezintă punctul culminant al unui program care durează de mai mulţi ani şi care a costat 10 miliarde de dolari. La fel ca şi Apple în SUA, Xiaomi a văzut o oportunitate în extinderea pe piaţa automobilelor electrice într-un moment în care automobilele adaugă din ce în ce mai multe electronice şi conectivitate, însă Apple a renunţat la proiectul automobilului său în luna februarie, în timp ce firma chineză a decis să meargă mai departe.

Cele mai recente știri

To Top