Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a precizat că autoritatea locală ar putea confisca aproape 20 de milioane de lei din veniturile obţinute de terasele care funcţionează ilegal în Parcul Herăstrău.
Ea a menţionat însă, pentru Digi 24, că agenţii economici care ştiu că urmează să le fie confiscate veniturile trec toată activitatea pe o altă firmă, chiar dacă acest lucru nu ar trebui să fie posibil, conform contractelor cu ALPAB.
„Cetăţenii din Sectorul 1 se plâng de nivelul sonor prea mare care este produs de aceste terase şi care ajunge până departe în sector. Parcul Herăstrău este monument istoric, iar eu, chiar dacă sunt primarul Sectorului 1, nu am atribuţii în Parcul Herăstrău. Parcul Herăstrău este în administraţia PMB, este un parc istoric, ceea ce înseamnă că tot ce se construieşte în acest parc nu poate fi controlat decât de Poliţia Municipală. Eu, în calitate de primar, cu poliţia locală, nu am nicio atribuţie care să controlez aceste terase. Contractul de concesionare între aceste terase şi parc este gestionat de ALPAB. Singurul lucru pe care pot să îl fac şi pe care l-am făcut şi îl voi face în continuare este să verific dacă pot să ofer o autorizaţie de funcţionare pentru aceste terase, pentru că autorizaţiile de funcţionare depind de primarul Sectorului 1. Aceste autorizaţii de funcţionare, când le semnez, pot să verific anumite lucruri, dar nu pot să procedez la desfiinţarea construcţiilor ilegale”, a precizat Armand.
Ea a menţionat că singurul lucru pe care poate să îl facă este să semneze suspendarea autorizaţiilor de funcţionare în cazul în care nu sunt respectate anumite clauze. În momentul în care edilul semnează suspendarea autorizaţiei de funcţionare iar clubul continuă să funcţioneze, primarul poate proceda la confiscarea veniturilor acestuia.
„Prima dată mă duc acolo cu Poliţia locală. Poliţia locală semnează un proces verbal care constată că terasa funcţionează ilegal. Vine a doua oară, constată din nou că terasa funcţionează ilegal şi veniturile între aceste două procese verbale pot fi confiscate. Asta facem. Multe terase sunt controlate cu această metodă şi avem în curs un total de aproape 20 de milioane de lei, pe care le confiscăm. (…) În momentul în care un actor economic ştie că îi vom confisca veniturile (…) imediat îşi opreşte activitatea şi trece toată terasa, toată activitatea lui, pe o altă firmă, ceea ce în mod normal nu ar putea să facă. Am verificat toate contractele de concesionare între ALPAB şi aceste terase, iar aceste contracte specifică clar că spaţiul nu poate fi subînchiriat. Nu poate acest contract fi pasat la altă firmă”, a spus ea.
Pe de altă parte, Clotilde Armand spune că nu face parte dintre atribuţiile ei să verifice contractele de concesionare.