Actualitate

Alexandru Rafila: „Registrul Naţional de Cancer va deveni operaţional până la sfârşitul anului”

Foto: gov.ro

Registrul Naţional de Cancer va deveni operaţional până la sfârşitul anului, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi, la conferinţa România Inteligentă „Câștigă lupta cu cancerul – noile arme”, organizată de Antena 3 CNN.

Registrul Naţional de Cancer va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an. Acum se face caietul de sarcini, pentru ca registrul să poată fi pus în funcţiune şi implementat. Formularele care ţin de datele legate de pacient sunt realizate de specialiştii din comisia de oncologie. Registrul devine operaţional prin modificările legislative pe care le-am adoptat„, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la conferinţa România Inteligentă – „Câștigă lupta cu cancerul – noile arme”, organizată de Antena 3 CNN.

Eu cred că s-au făcut foarte multe lucruri concrete în acest domeniu. Datele din 2019-2020 au fost publicate în 2023, aşa că raportul din acest an îl vom avea în 2026. Situaţia e în schimbare rapidă, că multe resurse terapeutice sunt disponibile acum: stereotaxia, metodă de radioterapie, nivelul de decontare a serviciilor, pentru că lucrăm ca el să fie bine acoperit. Creşterea bugetului CNAS a fost limitată, iar bugetul de oncologie are anumite limitări. Lucrăm şi construim nu prin eliberarea unor acte normative, ci la standardele clinicilor care deservesc pacienţii oncologici, facem reţele regionale din punct de vedere al competenţei şi facem un circuit la pacientului care să nu mai umble de la Bucureşti la Cluj, ci trebuie să fie rezolvat cât mai aproape de casă sau la nivel regional. Asta presupune şi reorganizarea sistemului de sănătate din România, cel puţin în domeniul oncologiei. Avem aprobat un plan naţional de paliaţie în momentul de faţă şi încet-încet entităţile publice încep să-şi facă simţită prezenţa„, a continuat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Cele mai recente știri

To Top