Tehnologie

Alibaba a lansat un nou model de inteligenţă artificială care poate înţelege imaginile şi poate duce conversaţii mai complexe

Foto: iStock

Alibaba a lansat un nou model de inteligenţă artificială despre care compania spune că poate înţelege imaginile şi poate duce conversaţii mai complexe decât produsele anterioare ale companiei, pe măsură ce cursa globală pentru poziţia de lider în tehnologie se intensifică, transmite CNBC.

Gigantul tehnologic chinez a spus vineri că cele două noi modele ale sale, Qwen-VL şi Qwen-VL-Chat, vor fi open source, ceea ce înseamnă că cercetătorii, academicienii şi companiile din întreaga lume le pot folosi pentru a-şi crea propriile aplicaţii AI, fără a fi nevoie să-şi antreneze propriile sisteme, prin urmare economisind timp şi cheltuieli.

Alibaba a spus că Qwen-VL poate răspunde la interogări deschise legate de diferite imagini şi poate genera subtitrări.

Între timp, Qwen-VL-Chat oferă ”o interacţiune mai complexă”, potrivit Alibaba, cum ar fi compararea mai multor intrări de imagini şi răspunsul la mai multe runde de întrebări.

Unele sarcini pe care Alibaba spune că Qwen-VL-Chat le poate îndeplini includ scrierea de poveşti şi crearea de imagini bazate pe fotografii pe care le introduce un utilizator, precum şi rezolvarea ecuaţiilor matematice prezentate într-o imagine.

Un exemplu pe care l-a dat Alibaba este o intrare care conţine un semn de spital în limba chineză. AI poate răspunde la întrebări despre locaţiile anumitor secţii de spital prin interpretarea imaginii semnului.

Până acum, o mare parte din IA generativă, în care tehnologia generează răspunsuri bazate pe intrări umane, s-a concentrat pe răspunsul la text.

Cea mai recentă versiune a ChatGPT al OpenAI are, de asemenea, capacitatea de a înţelege imagini şi de a răspunde în text, la fel ca Qwen-VL-Chat.

Cele mai recente două modele ale Alibaba sunt construite pe modelul de limbaj mare al companiei, numit Tongyi Qianwen, lansat la începutul acestui an.

Un LLM este un model AI antrenat pe cantităţi uriaşe de date şi stă la baza aplicaţiilor chatbot.

Compania cu sediul central în Hangzhou a oferit luna aceasta alte două modele de AI.

Deşi nu câştigă niciun comision de licenţă pentru Alibaba, distribuţia open-source va ajuta compania să obţină mai mulţi utilizatori pentru modelul său de inteligenţă artificială, într-un moment în care divizia de cloud a companiei caută să relanseze creşterea, pe măsură ce se pregăteşte să devină publică.

Cele mai recente știri

To Top