Actualitate

Amenzi de peste 6,5 milioane lei aplicate de ANPC, în prima lună a Comandamentului Litoral 2023

Foto: gov.ro

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat, în prima lună a Comandamentului Litoral 2023, amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei, în urma acţiunilor de control, conform unui comunicat al instituţiei.

Astfel, comisarii ANPC reuniţi în cadrul Comandamentului au derulat, în prima lună de activitate, acţiuni preventive şi de supraveghere, vizând o gamă largă de servicii pe care vizitatorii Litoralului le folosesc în vacanţă.

„În această perioadă, ANPC a desfăşurat 1.188 acţiuni de control, în toate staţiunile de pe litoral, 72 dintre acestea fiind generate de reclamaţii primite de la consumatori, celelalte fiind acţiuni operative sau care se înscriu în diverse tematici de control”, se menţionează în comunicat.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.060 avertismente şi 1.413 amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei.

Conform sursei citate, măsurile complementare aplicate au fost: oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de circa 540.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 97 de operatori economici, precum şi propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.

„Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o şi o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiţii de milioane ale unor operatori economici curajoşi şi iubitori de ţară, îşi desfăşoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca şi cum ai pune un palat de cleştar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi. Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeaşi barcă pe toţi cei care mai credem în şansa acestuia. La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curăţăm tot ceea ce vă poate expune pericolului şi să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Principalele abateri constatate se numără: comercializarea unor jucării cu deficienţe, fără traducere în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, pe etichete (menţiunile referitoare la denumirea şi adresa importatorului, avertismentele si recomandările speciale destinate vârstei copiilor etc.), jucării notificate prin sistemul de alertă Rapex, jucării purtând mărci înregistrate fără a avea licenţă pentru a putea fi comercializate, marcajul CE neconform.

Totodată, comisarii ANPC au descoperit deficienţe privind etichetarea produselor textile: lipsa menţiunilor referitoare la compozitia textilelor, lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import, precum şi deficienţe privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsura;

De asemenea, în urma controlului s-au constatat condiţii igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentaţie publică sau cazare turistică, utilizarea unor produse şi proceduri nesigure, în cadrul activităţii de prestare servicii de alimentaţie publică, nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate de depozitare a materiilor prime, conform indicaţiilor producătorului.

Pe lista deficienţelor constate se mai află: nerespectarea vecinătăţilor produselor în spaţiile frigorifice din unele blocuri alimentare, comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită, neafişarea ingredientelor cu potenţial alergen utilizate pentru realizarea preparatelor.

Totodată, comisarii ANPC au descoperit deficienţe precum: neafişarea menţiunilor specifice pe etichetele preparatelor obţinute din produse alimentare congelate, lipsa informaţiilor referitoare la cantităţile de ingrediente, declaraţia nutriţională şi prezenţa aditivilor în produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective, utilizarea practicilor comerciale incorecte, înşelătoare, lipsa verificării metrologice pentru mijloacele de măsurare, nerespectarea măsurilor dispuse.

Activitatea Comandamentului Litoral 2023 va continua până la finalul sezonului estival, iar comisarii ANPC vor veghea permanent, în această perioadă, modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea la malul Mării Negre şi respectă drepturile consumatorilor aflaţi în vacanţă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top