Actualitate

ANAR: Numărul reţelelor de canalizare funcţionale la nivel naţional este de 1.813, dintr-un total de 2.393

Foto: iStock

Numărul reţelelor de canalizare existente la nivel naţional este de 2.393, din care 1.813 sunt funcţionale, iar 12 judeţe şi Municipiul Bucureşti se află pe lista zonelor în care gradul de racordare la acest tip de reţele depăşeşte 80%, arată datele publicate, miercuri, de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), pe pagina oficială de Facebook.

Conform instituţiei, în prezent, 580 de reţele de canalizare se află în diferite stadii de execuţie.

În ceea ce priveşte staţiile de epurare a apelor uzate, au fost evidenţiate 1.080 astfel de puncte, dintre care 778 sunt funcţionale şi alte 302 de staţii de epurare noi, finalizate, la care populaţia nu a fost racordată încă sau care sunt aflate în probe tehnologice/dezafectate.

De asemenea, gradul de acoperire cu sisteme de colectare a apelor uzate, în aglomerări mai mari de 2.000 locuitori echivalenţi, corespunde unei încărcări biologice de circa 73,1% locuitori echivalenţi.

În acelaşi timp, gradul de acoperire cu staţii de epurare a apelor uzate corespunde unei încărcări biologice de circa 72,1% locuitori echivalenţi, ceea ce înseamnă o creştere cu 15% – 20%, comparativ cu situaţia de acum 15 ani.

Potrivit sursei citate, cele mai ridicate grade de racordare la reţele de canalizare (peste 80%) au fost identificate în 12 judeţe (Alba, Botoşani, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Sibiu şi Timiş) şi Bucureşti.

La polul opus (cu un grad de racordare cuprins între 30% şi 50%) se regăsesc judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov.

Referitor la gradele de racordare la staţiile de epurare, situaţia relevă faptul că în zece judeţe (Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timiş) şi în Bucureşti s-au înregistrat valori de peste 80%.

Pe de altă parte, cu ponderi între 30% şi 50%, se află judeţele: Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Olt şi Teleorman.

Datele citate fac parte din campania WaterWiseEU, iniţiată de Comisia Europeană în România, şi susţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în parteneriat cu ANAR, cele 11 Administraţii Bazinale de Apă şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Cele mai recente știri

To Top