Analize

Aproape două treimi dintre managerii și specialiștii de HR estimează că salariile vor crește anul acesta în companiile lor

salariu
Foto: iStock

Inflația în creștere și dificultățile în găsirea și recrutarea noilor angajați ar putea fi explicațiile pentru una dintre cele mai interesante concluzii pe care le arată studiul Catayst Piața forței de muncă în 2024: salariile vor crește în mediul privat! Astfel, aproape 65% dintre respondenții sondajului – CEO sau specialiștii din domeniul HR – spun că se așteapă ca salariile din companiile lor să fie majorate. De asemenea, aproape jumătate dintre respondenți au spus că în acest an va crește numărul de angajări pentru specialiști (candidați cu peste 2 ani de experiență, conform metodologiei Catalyst). O altă tendință interesantă, care vine ca urmare a modificărilor fiscale, este decizia multor companii de a renunța la o serie de beneficii pe care le acordau angajaților. 

Decalajul dintre salariile din mediul privat și cele de la stat este în continuă creștere – în timp ce bugetarii primesc măriri, veniturile multor angajați din privat sunt în scădere din cauza deciziei Guvernului de a face mici ajustări în ceea ce privește politica fiscală. Toată această situație, împreună cu oferta limitată de talente de pe piața forței de muncă și cu majorările de prețuri, explică de ce două treimi dintre managerii și specialiștii de HR estimează că salariile vor crește anul acesta în companiile lor. Este drept, cei mai mulți (43,2%) se așteaptă la creșteri modeste, de sub 10%. 

Efectul modificărilor fiscale implementate de Guvern se văd cel mai bine în modul în care companiile ajustează pachetele de beneficii acordate angajaților, acestea namaifiind atât de atractive din perspectiva scutirii de impozit. Astfel, daca în studiul de anul trecut 83,8% dintre companiile prezente în studiu ofereau bonuri de masă, acum procentajul a scăzut la 78%. Același trend se păstrează și în cazul asigurărilor private, procentajul celor care beneficiază de o astfel de facilitate scăzând de la 71,1% la 63,5%. 

În ciuda semnalelor nefavorabile, piața de muncă își păstrează efervescența în acest an. Doar companiile respondeților estimează că vor angaja peste 40.000 de persoane, un număr impresionant. Astfel, dacă extrapolăm acest rezultat la nivelul întregii economii, putem trage concluzia că planurile de dezvoltare ale companiilor sunt extrem de ambițioase, iar resursa umană este un element esențial în orice strategie se alege. Astfel, numărul de angajări de anul acesta va crește față de 2023 la aproape toate categoriile. Cel mai puternic avans se înregistrează la categoria specialiști (candidați cu peste 2 ani de experiență, conform metodologiei Catalyst), aproape jumătate dintre respondenți estimând că vor fi recrutați mai mulți angajați față de 2023. Și recrutarea de interni și angajați entry-level va cunoaște o creștere importantă, singura scădere înregistrându-se la angajarea managerilor.

Un bun indicator al modului în care școala răspunde nevoilor pieței forței de muncă din România îl găsim în mare în domeniul de activitate al companiilor care caută angajați. Totuși, o imagine și mai fidelă ne-o oferă o privire în interiorul fiecărei companii, unde nevoile sunt mult mai clar definite. Astfel, așa cum probabil ne așteptam, departamentul de IT-Software este pe primul loc, aici mai bine de jumătate dintre companii (52,6%) urmând să facă angajări. Pe locurile următoare găsim Ingineria (30,1%), Achiziții/Logistică/Aprovizionare (24,9%) și Contabilitate/Finanțe (24,9%).

În efortul de a găsi angajați ideali, managerii și specialiștii în recrutare caută la candidați o serie de calități care să le ofere speranța că prin munca și efortul lor vor ajuta compania. În cazul candidaților cu roluri entry-level (0-1 ani experiență) se pune accent pe existența motivației pentru învățare și dezvoltare profesională (83,3%) și pe cunoașterea limbii engleze (64,8%).

În cazul rolurilor mid&senior level, miza recrutării crește substanțial. Astfel, aici contează cel mai mult o experiență anterioară relevantă (82%), urmată de abilitățile tehnice necesare jobului – hard-skils (74,5%) și compatibilitatea între așteptările salariale ale angajatului și oferta companiei  (56,5%).

În procesul de selecție se urmăresc și abilitățile de relaționare și atitudinea, așa numitele soft-skils. Acestea fac tot timpul diferența între candidații cu abilități tehnice apropiate și chiar determina eliminarea din procesul de recrutare a unui candidat cu excelente abilități tehnice. Evoluția de pe piața forței de muncă a determinat și în această nișă niște modificări interesante. Astfel, flexibilitatea și adaptarea au rămas în 2024 cele mai importante abilități soft-skils urmărite, dar au înregistrat un regres de la 53,3% în 2023 ajungând la 42,2% în studiul de anul acesta. Cea mai interesantă schimbare este la capitolul proactivitate/implicare, aceste abuilități fiind căutate acum de 40,4% dintre respondenți, în timp ce anul trecut erau considerate importante de doar 18,8% dintre angajatori.

Pandemia a revoluționat piața forței de muncă. Cel mai mult se vede în modul în avansul incredibil al muncii remote. Această tendință va continua și în 2024, doar 16,8% din angajați urmând să mergă la sediul firmei.

Studiul Catalyst Piața forței de muncă 2024 cuprinde predicțiile a 210 CEO și specialiști HR ai unor companii mari care activează pe piața din România. Studiul s-a desfășurat online, în perioada decembrie 2023-martie 2024.

Cele mai recente știri

To Top