Asigurări

Autoritățile europene au confirmat: Bulgarii de la Euroins aveau un deficit de jumătate de miliard de euro

Posted on

EIOPA, organizația europeană a instituțiilor de supraveghere din domeniul asigurărilor și pensiilor private, a confirmat situația precară în care se afla societatea Euroins România. Informația a fost deja comunicată atât reprezentanților Eurohold, acționarii Euroins, cât și tuturor instituțiilor de supraveghere unde activează entități ale grupului bulgar, conform unui articol publicat de economica.net.

EIOPA, organismul european de supraveghere în domeniul asigurărilor și pensiilor, a văzut un deficit de capital de solvabilitate de peste 500 de milioane de euro, mai mult cu circa 100 de milioane de euro față de estimarea specialiștilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care au calculat un deficit de SCR de corca 400 de milioane de euro.

EIOPA confirmă astfel că Euroins România nu deținea fondurile necesare pentru a garanta plata obligațiilor și, implicit, starea de insolvență constată și de ASF.

Amintim că, pe 17 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia ASF prin care îi este retrasă autorizația de funcționare societății Euroins, este numit Fondul de Garantarea a Asiguraților ca administrator interimar și se decide promovarea unei cereri de faliment pe numele Euroins.

Declarația Eurohold privind speculațiile despre Raportul de control al EIOPA

Cu referire la speculațiile despre un raport de control al EIOPA asupra Euroins România care a fost scurs ”pe surse” în unele publicații, Eurohold Bulgaria AD face următoarele precizări:

Nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acționarii și reprezentanții săi nu au primit vreun raport de control oficial sau orice alt document valabil care se referă la capitalul sau poziția de solvabilitate a Euroins România. Scurgerea unor astfel de informații ar putea însemna că o instituție oficială a încălcat legea.

Deoarece nu am primit un astfel de raport de control, nu cunoaștem care sunt concluziile unui astfel de raport. Asemenea concluzii ar putea viza doar perioade financiare vechi, precum de la 30 septembrie 2022. După cum am menționat anterior, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc aferent portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum și eventuala creștere a rezervei și eventuala diminuare a acoperirii contractelor anterioare de reasigurare care erau valabile anterior celui semnat cu EIG Re.

Încă o dată, subliniem faptul că contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re a fost valabil în perioada 1 ianuarie – 17 martie 2023. Decizia ASF de a retrage licența și de a iniția procedura de faliment a Euroins România, luată la 17 martie 2023, a fost exact actul care a reziliat acest contract de reasigurare și i-a lăsat pe toți clienții asigurați fără protecție și acoperire de asigurare.

În cele din urmă, acționarii EIG, inclusiv BERD, au înaintat către ASF o propunere concretă care ar salva toate cheltuielile FGA și ar împiedica piața de asigurări din România de haosul care a fost generat. Suntem gata să prezentăm public această propunere când va fi cazul. Am înaintat această propunere și autorității bulgare de reglementare (FSC) și EIOPA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version