Bănci
Banca Transilvania a obţinut un profit net în creştere cu 51%
Grupul Financiar Banca Transilvania a obţinut un profit net consolidat de 1,581 miliarde de lei în primul semestru din acest an, în creştere cu 51,14% faţă de iunie 2022, din care cel al băncii este de 1,269 miliarde de lei, mai mare cu 39,91%, conform unui comunicat al grupului.
Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 312,7 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT, în creştere cu 124% faţă de iunie 2022.
„Rezultatele sunt pozitive şi suntem mulţumiţi de cum a mers banca şi întregul Grup BT. Ne-am păstrat ritmul accentuat de creştere a activităţii operaţionale şi am reuşit să susţinem economia şi populaţia, într-o perioadă provocatoare. În astfel de momente, de incertitudine, se vede importanţa unui sistem bancar solid, bine capitalizat şi care beneficiază de o legislaţie predictibilă în susţinerea economiei şi a societăţii. Continuăm să investim în creşterea volumelor, a tranzacţiilor şi să finanţăm economia, pentru a asigura prosperitate românilor şi pentru a contribui la micşorarea decalajelor faţă de Vest, prin investiţii. Profitabilitatea băncii ne ajută să consolidăm capitalul BT pentru îndeplinirea planurilor pe care le avem şi a reglementărilor legale”, a declarat Omer Tetik, director general, Banca Transilvania.
Potrivit sursei citate, primele şase luni au însemnat în fiecare zi peste 1.600 de clienţi noi şi, în medie, 730 de credite. Au fost acordate 132.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,97 miliarde lei. Banca a ajuns la peste 4 milioane de clienţi, din care 282.000 sunt clienţi noi. În total, 88% dintre clienţi sunt digitalizaţi, folosind cel puţin una dintre aplicaţiile BT.
În prima parte a anului,grupul BT a contribuit la bugetul statului cu aproximativ 600 de milioane de lei prin plata de taxe, impozite şi contribuţii sociale.
Activele grupului au crescut până la 153,1 miliarde lei (+8,94% faţă de 31 decembrie 2022), iar creditele au ajuns la 69,5 miliarde lei (+2,13% faţă de 31 decembrie 2022). Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde lei (+5,10%). Persoanele fizice au economii de 81 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 41,5 miliarde lei.
Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 3,7 miliarde lei (+29,7%).
În contextul succesului operaţiunilor de capitalizare suplimentară a băncii prin încorporarea profitului şi a rezervelor, precum şi prin emisiunile de obligaţiuni eligibile MREL, în valoare totală de un miliard de euro, Banca Transilvania a propus spre aprobarea acţionarilor distribuţia unui dividend brut de 1,13 lei/acţiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 şi ale anilor precedenţi. Vor beneficia de iniţiativă peste 33.000 de acţionari români direcţi şi peste 7 milioane de acţionari români indirecţi, având în vedere că acţiunile BT sunt principala deţinere a fondurilor de pensii locale.
Banca Transilvania a continuat să susţină antreprenorii prin programele naţionale IMM Invest, acordând finanţări de 2,2 miliarde de lei în primul semestru. Dintre băncile participante, BT a acordat cele mai multe credite prin programul IMM Invest Plus 2023.