Bănci

Băncile italiene trebuie să plece din Rusia, spune guvernatorul Fabio Panetta

Posted on

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o „problemă de reputaţie”, a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, care face parte şi din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

După grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, grupul bancar italian UniCredit este banca europeană cu cea mai mare expunere pe Rusia, iar o altă mare bancă italiană, Intesa Sanpaolo, lucrează şi ea pentru vânzarea operaţiunilor sale din Rusia.

„Trebuie să pleci din Rusia”, le-a spus Panetta jurnaliştilor la conferinţa de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din ţările G7, care a avut loc la Stresa, nordul Italiei.

„Există unele dificultăţi obiective pentru că plecarea din Rusia este complicată, trebuie să găseşti un cumpărător ştiind că eşti pus într-o situaţie dificilă, poate fi un proces costisitor, cu toate acestea trebuie să pleci pentru că ai o problemă de reputaţie”, a adăugat Panetta.

Subsidiara din Rusia a UniCredit a fost afectată luna aceasta de o sechestrare de active în valoare de 463 milioane de euro, în legătură cu un proiect abandonat de gaze naturale pentru care banca a furnizat garanţii.

Referindu-se la situaţia din zona euro, Fabio Panetta a apreciat că a venit momentul pentru o reducere de dobândă. „Cred că avem condiţiile pentru o modificare a politicii monetare” la reuniunea consiliului guvernatorilor din 6 iunie, a spus Panetta. „Avem o mantră de a lua deciziile care se impun la momentul fiecărei reuniuni dar eu cred că există un larg consens şi chiar şi cei care aveau unele îndoieli încep să se apropie de un acord privind o reducere”, a adăugat guvernatorul Băncii Italiei.

Întrebat dacă oficialii din G7 au discutat despre starea băncilor la acest moment, Panetta a spus că „ceea ce vedem astăzi în Italia şi Europa este un sistem bancar sănătos cu o capitalizare bună”.

Pe lângă SUA şi Italia, care asigură în acest an preşedinţia grupului, din G7 mai fac parte Japonia, Canada, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version