Actualitate

BERD a revenit pe profit în 2023 cu un rezultat net pozitiv de 2,1 miliarde de euro

bani investitii euro
Foto: iStock

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a raportat miercuri un profit net de 2,1 miliarde de euro pentru 2023, în contextul unor investiţii record de 13,1 miliarde de euro, transmite Reuters.

Instituţia fianciară a precizat că profitul net de 2,1 miliarde de euro înregistrat în 2023, aproape de profitul record de 2,5 miliarde de euro înregistrat în 2021, s-a datorat în mare parte performanţelor înregistrate de investiţiile sale în acţiuni, în regiunile unde operează. Anul trecut, investiţiile în acţiuni ale BERD i-au adus un câştig de un miliard de euro, comparativ cu pierderi de 1,1 miliarde de euro în 2022.

„În condiţiile în care provocările globale, precum crizele climatice, incertitudinile macroeconomice şi tensiunile geopolitice, devin din ce în ce mai acute, BERD are capacitatea de a-şi accelera sprijinul pentru clienţi şi ţările unde operează”, a declarat directorul financiar Soha El-Turky.

În 2023, boardul BERD a aprobat o majorare de capital de patru miliarde de euro care va permite băncii să sprijine noi investiţii în Ucraina.

Finanţarea oferită de BERD este una importantă în contextul în care majorarea dobânzilor la nivel global a dus la creşterea costurilor cu împrumuturile pentru majoritatea debitorilor.

BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România iar până în prezent a investit 10,9 miliarde de euro prin 524 proiecte în ţară, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltarea sectorului privat şi a pieţelor de capital.

Cele mai recente știri

To Top