Bănci

BERD confirmă că şi-a redus la 5,2% participaţia deţinută la Banca Transilvania

berd

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a redus uşor participaţia la Banca Transilvania (BT), cel mai mare creditor din România, se arată într-un comunicat de presă.

BERD a vândut 13,7 milioane de acţiuni într-un plasament accelerat de tip bookbuild la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acţiunile vândute în 27 iunie 2024 reprezintă 1,7% din totalul acţiunilor Băncii Transilvania. BERD îşi menţine o participaţie de 5,2% la partenerul său de lungă durată, informează BERD.

Instituţia a achiziţionat în 2001 o participaţie de 15% în creditorul român pentru a consolida baza sa de capital şi a susţine expansiunea activităţilor şi a portofoliului de împrumuturi. De atunci, BERD a stimulat un parteneriat de lungă durată cu Banca Transilvania, recunoscând-o ca fiind o bancă deţinută local în România, inovatoare şi cu expansiune rapidă.

„Cu un model de afaceri solid şi adaptabil, Banca Transilvania şi-a demonstrat în mod consecvent capacitatea de a face faţă dificultăţilor rapid şi transparent, susţinută de o echipă de conducere hotărâtă, se arată în comunicat.

Prin reducerea participaţiei sale, BERD ajută la sporirea lichidităţii acţiunilor Băncii Transilvania la Bursa de Valori Bucureşti.

„Rămânând în continuare acţionar, BERD este încrezătoare în perspectivele de viitor ale Băncii Transilvania şi va continua să sprijine dezvoltarea sa viitoare”, precizează instituţia financiară.

BT are sediul în Cluj-Napoca, este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi este cea mai mare bancă din România. În prezent BERD este al doilea mare deţinător direct de acţiuni ale băncii.

În 2023, BERD a investit 658 milioane de euro în România. De când a început cooperarea, în 1993, instituţia s-a angajat la investiţii de aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte din România, din care 81% în sectorul privat.

Cele mai recente știri

To Top