Energie

Burduja: Pierderile din reţeaua de termoficare a municipiului Bucureşti sunt mari; vorbim de 2.000 de tone pe oră

sebastian burduja

Pierderile din reţeaua de termoficare a municipiului Bucureşti sunt mari, de 2.000 de tone pe oră, iar anual acestea se ridică la 20 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la o conferinţă organizată la CET Titan.

„Dacă ne uităm la costul gigacaloriei din Bucureşti, astăzi este 1.000 şi ceva de lei. La Oradea, într-un sistem centralizat, integrat de termoficare, este 350 lei. Soluţiile sunt foarte clare fuziunea Elcen – Termoenergetica, demarată în timpul mandatului meu la Minister, cu sprijinul domnului Claudiu Creţu şi al echipei din Minister, ulterior aprobată şi în Consiliul General, după multiple insistenţe. Ea se va face în următoarele şase luni, până la un an de zile, după parcurgerea tuturor paşilor. Modernizarea reţelei de termoficare, aici ne-am străduit ca din Fondul pentru Modernizare să obţinem 590 de milioane de euro şi deja am semnat contracte importante, inclusiv săptămâna trecută pentru Constanţa, Cluj-Napoca şi Craiova. Semnasem deja cu Suceava acum o lună, o lună şi ceva. Am înţeles că ar fi depus şi municipiul Bucureşti. Vor intra în evaluare şi să vedem care va fi impactul asupra reţelei. Cu siguranţă pierderile din reţea sunt mari. În continuare vorbim de 2.000 de tone de apă fierbinte în fiecare oră care se scurg pe sub Bucureşti. A treia soluţie importantă este chiar această modernizare a CET-urilor, şi v-am spus exact linia de finanţare obţinută, proiectele făcute de către Elcen şi de către Titan Power şi, bineînţeles, branşarea CET-urilor direct în reţeaua Transgaz este o soluţie pe care noi am demarat-o”, a explicat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte pierderile din reţeaua de termoficare, el a declarat că acestea se ridică la 20 de milioane de euro pe an.

Ministrul Energiei a subliniat că branşarea celor patru CET-uri în reţeaua Transgaz s-ar putea face în doi ani – doi ani şi jumătate, iar economia ar fi de 50 de milioane de euro pe an.

Cele mai recente știri

To Top